Radar

MP anklagar C för ”otroligt svek”

Annika Hirvonen (MP).

Centern säger nej till regeringens lättnader i den tillfälliga gymnasielagen för ensamkommande. ”Ett otroligt svek”, säger Miljöpartiets migrationstalesperson Annika Hirvonen.

Regeringspartierna Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) enades i oktober om lättnaderna för att ensamkommande unga skulle få ökade möjligheter att stanna efter sina studier.

Centern (C) ger nu besked om att partiet inte ställer sig bakom lättnaderna, trots att man var med och röstade igenom den tillfälliga gymnasielagen 2018.

– Redan då sade vi att det räcker med lappande och lagande i svensk migrationspolitik. Nu behöver vi långsiktighet, säger C:s migrationspolitiske talesperson Jonny Cato.

För att någon ska få stanna i dag efter gymnasiestudierna måste personen inom sex månader hitta ett jobb som varar i minst två år. Med coronapandemin har det blivit väldigt svårt.

Kan stoppa

Den första lättnaden innebär att det ska räcka med en tidsbegränsad anställning på minst ett år som grund för permanent uppehållstillstånd. Det kräver en förordningsändring som regeringen kan fatta beslut om själv. Tanken är att en sådan ändring ska träda i kraft 3 december.

Moderaterna har i socialförsäkringsutskottet föreslagit att riksdagen ska uppmana regeringen att backa från förordningsändringen. När utskottet på tisdag tar ställning till M:s initiativ kommer C att avstå från att rösta. Det innebär att initiativet kan få majoritetsstöd, men regeringen behöver inte följa uppmaningen.

Den andra lättnaden innebär att ensamkommande som omfattas av den tillfälliga gymnasielagen ska få ett år på sig för att hitta en anställning. Den tredje lättnaden handlar om att man ska kunna räkna in CSN-lån som inkomst för att klara försörjningskraven.

Det två lättnaderna har ännu inte lagts fram i riksdagen som lagförslag, utan väntas komma i vår. De tänker C rösta nej till, vilket ger oppositionen möjlighet att stoppa förslagen.

"Otroligt svek"

Enligt MP:s migrationspolitiske talesperson Annika Hirvonen blir konsekvensen att ”hundratals, om inte tusentals ungdomar”, på grund av pandemin riskerar att utvisas till ett av världen farligaste länder, Afghanistan.

– Jag är djupt oroad för att människor kommer att ta sina liv eller för att de blir en del av ett skuggsamhälle. Och jag är djupt oroad för dem som utvisas, säger hon.

C anser att S och MP:s hantering av den tillfälliga så kallade gymnasielagen är cynisk, eftersom förslaget i praktiken innebär att de ungdomar som snabbast genomfört sina studier inte kommer att omfattas. Deras tillstånd går ut i december, men lagen väntas vara på plats först till sommaren, påpekar Jonny Cato.

– Därför är det inte rimligt av regeringen att motivera detta med pandemin, säger han.

Annika Hirvonen anklagar C för ett ”otroligt svek” och hänvisar till en intervju i Ekot i april där Jonny Cato efterlyste lättnader på grund av pandemin.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.