Radar

MP anklagar C för ”otroligt svek”

Annika Hirvonen (MP).

Centern säger nej till regeringens lättnader i den tillfälliga gymnasielagen för ensamkommande. ”Ett otroligt svek”, säger Miljöpartiets migrationstalesperson Annika Hirvonen.

Regeringspartierna Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) enades i oktober om lättnaderna för att ensamkommande unga skulle få ökade möjligheter att stanna efter sina studier.

Centern (C) ger nu besked om att partiet inte ställer sig bakom lättnaderna, trots att man var med och röstade igenom den tillfälliga gymnasielagen 2018.

– Redan då sade vi att det räcker med lappande och lagande i svensk migrationspolitik. Nu behöver vi långsiktighet, säger C:s migrationspolitiske talesperson Jonny Cato.

För att någon ska få stanna i dag efter gymnasiestudierna måste personen inom sex månader hitta ett jobb som varar i minst två år. Med coronapandemin har det blivit väldigt svårt.

Kan stoppa

Den första lättnaden innebär att det ska räcka med en tidsbegränsad anställning på minst ett år som grund för permanent uppehållstillstånd. Det kräver en förordningsändring som regeringen kan fatta beslut om själv. Tanken är att en sådan ändring ska träda i kraft 3 december.

Moderaterna har i socialförsäkringsutskottet föreslagit att riksdagen ska uppmana regeringen att backa från förordningsändringen. När utskottet på tisdag tar ställning till M:s initiativ kommer C att avstå från att rösta. Det innebär att initiativet kan få majoritetsstöd, men regeringen behöver inte följa uppmaningen.

Den andra lättnaden innebär att ensamkommande som omfattas av den tillfälliga gymnasielagen ska få ett år på sig för att hitta en anställning. Den tredje lättnaden handlar om att man ska kunna räkna in CSN-lån som inkomst för att klara försörjningskraven.

Det två lättnaderna har ännu inte lagts fram i riksdagen som lagförslag, utan väntas komma i vår. De tänker C rösta nej till, vilket ger oppositionen möjlighet att stoppa förslagen.

"Otroligt svek"

Enligt MP:s migrationspolitiske talesperson Annika Hirvonen blir konsekvensen att ”hundratals, om inte tusentals ungdomar”, på grund av pandemin riskerar att utvisas till ett av världen farligaste länder, Afghanistan.

– Jag är djupt oroad för att människor kommer att ta sina liv eller för att de blir en del av ett skuggsamhälle. Och jag är djupt oroad för dem som utvisas, säger hon.

C anser att S och MP:s hantering av den tillfälliga så kallade gymnasielagen är cynisk, eftersom förslaget i praktiken innebär att de ungdomar som snabbast genomfört sina studier inte kommer att omfattas. Deras tillstånd går ut i december, men lagen väntas vara på plats först till sommaren, påpekar Jonny Cato.

– Därför är det inte rimligt av regeringen att motivera detta med pandemin, säger han.

Annika Hirvonen anklagar C för ett ”otroligt svek” och hänvisar till en intervju i Ekot i april där Jonny Cato efterlyste lättnader på grund av pandemin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV