Radar

Historiskt högsta temperaturerna i november

På flera håll i landet blev november 2020 den varmaste som hittills uppmätts .

Värmerekord efter värmerekord slogs i november. I Götaland och södra Svealand blev november 2020 på många håll den varmaste som hittills uppmätts.

– Det som sticker ut är de många temperaturrekorden som slogs, säger Lisa Frost, vakthavande meteorolog vid SMHI.

Det var framför allt en extremt varm första vecka i november som bidrog till den mycket höga medeltemperaturen. Den 2 och 6 november sattes nya novemberrekord i på flera platser, den allra högsta temperaturen som uppmättes var 18,4 grader i Gladhammar den 6 november. Detta tangerar det svenska värmerekordet för november från Ugerup i Skåne 2 november 1968.

Bland övriga rekord märks Lund med 17,1 grader den 2 november. Det slog det gamla rekordet på 16,1 grader från 2 november 1968. Samma dag slogs Stockholms gamla värmerekord från 1 november 1902 och Uppsalas från 12 november 1999.

– Värmerekorden beror på en sydvästlig strömning med varm luft som tagit sig upp i landet samtidigt som det varit lågtryck över Atlanten, säger Lisa Frost.

De största temperaturavvikelserna från det normala återfanns dock längre norrut, men de räckte inte till för att slå gamla rekorden.

En annan bidragande orsak till de mycket höga månadsmedeltemperaturerna var att det egentligen inte var något ordentligt kalluftsutbrott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV