Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Gör det själv med LFT

Fröknäcke kan kosta mycket om man ska köpa det i affären, men blir billigt om man gör det själv – liksom många andra saker som LFT tipsar här.

Vid den här tiden på året brukar det komma rapporter om att julhandeln förväntas slå rekord igen. Hade det inte varit för coronakrisen hade 2020
säkert blivit ytterligare ett sådant år. Förra året handlade vi till exempel julklappar för i genomsnitt 3 000 kronor per person. Men om man inte vill handla då? Gör det själv,  säger vi på LFT. Här kommer redaktionens egna  tips på smarta julklappar.

Armvärmare är ett enkelt och snabbt projekt, och en bra present, som kan varieras och göras i olika svårighetsgrad. Dessutom utmärkt för rest- och secondhand-garner. Jag är bäst på att virka och har gjort den här randiga varianten i ett flertal uppsättningar genom att helt enkelt virka runt, runt med halvstolpar. Att använda garn av två (eller flera) färger ger möjlighet att både ha ränder och prickar (där varannan maska är av respektive färg). Då löper den färg som inte används med och virkas in på baksidan så att det inte blir långa lösa öglor.

Värmer gott i glipan mellan  jacka och handske
Värmer gott i glipan mellan  jacka och handske. Eller om du sitter länge vid  tangentbordet. Foto: Sofia Härén

Det går också att variera uttrycket genom att virka nästa varv genom bakre maskbågen, vilket ger en randig effekt i ytan – och låter mer av före-gående varv synas – eller genom båda maskbågarna vilket ger en mer slät yta. Tänk på att inte göra den för stram då virkat inte blir så elastiskt. I detta fallet har jag gjort den 34 maskor runt om med virknål 3,5 mm för en smal hand och handled.
Nackdelen med att virka runt som jag gör är att det blir en förskjutning i färgerna på armvärmarens ”undersida”. Vill man undvika detta kan man istället virka armvärmaren som en fyrkant och sedan sy ihop. Detta är också ett enkelt sätt om man istället vill sticka, vilket jag inte är så bra på, men lyckades hyfsat med just en sådan här armvärmare (se bilden till vänster).

/Sofia Härén

Fröknäcke

Fröknäcke är lite av en delikatess som kostar ganska mycket att köpa i affären, samtidigt som det är väldigt enkelt att göra själv. Välj gärna ekologiska ingredienser som är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det finns massor av recept på fröknäcke på nätet. Här är ett enkelt och gott:

1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl majsmjöl
1/2 dl hela linfrö (kan bytas ut mot 
solroskärnor eller chiafrön) 
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

1. Sätt ugnen på 150 grader, lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30×40 cm (för 1 sats). 2. Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla ca 15 minuter.
2. Bred ut smeten tunt på plåten. Grädda mitt i ugnen ca 1–1 1/2 timme. 
3. Dra över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt svalna.

Lägg fröknäcket i en trevlig burk, till exempel en använd pepparkaksburk eller någon som du hittar i en second hand- affär. Om du vill anstränga dig ytterligare, kan du sätta dit något snyggt mönster på burken, kanske från rester av en tapet, presentpapper eller varför inte skriva ut ett foto kopplat till personen du ger presenten till. Fäst med självhäftande dekorplast.

/Anna Jonasson

Reparera mera

Handelns forskningsinstitut har för 32:a året släppt ”Årets julklapp” – i år ett stormkök. För andra året kontrar nu Klimatklubben och Medveten konsumtion med utmanaren ”Årets medvetna julklapp”, som i år är reparationen.

Dags att laga ett gammalt älskat plagg? Foto: Jens Léstrade/TT
Dags att laga ett gammalt älskat plagg? Foto: Jens Léstrade/TT

Tanken är att julklappen ska spegla samtiden och tackla överkonsumtionen. Istället för att till exempel köpa ett stormkök slår man ett slag för att ta tillvara på det man redan har och istället stötta lokala reparationsföretag.
Regeringen har nyligen sänkt skatten på reparationer genom det så kallade hyberavdraget. 
Som exempel på reparationsjulklappar föreslår Klimatklubben restaurering av en gammal möbel, en ny skärm på en smartphone som gått sönder, loppisfyndade sytillbehör eller ett skovårdskit, medan den givare som är duktig på att sy, meka eller snickra kan erbjuda sin tid och kunskap istället.

/Anna Jonasson

Handbok för alla

Skräddaren Kerstin Neumüller driver tillsammans med kompanjonen Douglas Luhanko en liten denimbutik i Stockholm, med tillhörande reparationstjänst. Hennes bok Lappat & lagat fick en del välförtjänt uppmärksamhet när den kom ut för lite drygt två år sedan, och jag vill gärna tipsa om den igen som en utmärkt present. Styrkan med Kerstins bok är att den är så mångsidig – jag skulle säga att det är den enda handbok i lagning som någon behöver – samt att den riktar sig både till den absoluta nybörjaren och till dem som redan lagat en del kläder, men känner att de vill ha proffstips och inspiration.

Lappat & lagat av Kerstin Neumüller är den enda handboken i lagning man behöver
Lappat & lagat av Kerstin Neumüller är den enda handboken i lagning man behöver.

Kerstin Neumüller går igenom allt från de klassiska jeanslagningarna på symaskin och olika typer av lappningar till stoppningar för hand i trikå och stickat, liksom mer konstfärdiga varianter som sashiko och som avslutning överkursen med helt osynliga lagningar i vävt ylletyg. Hon ger mängder av goda råd men är inte heller främmande för att tipsa om textillimmet för att lappa exempelvis arbets- eller vardagskläder som det inte är så noga med.
Dessutom är boken snygg med mängder av informativa bilder och illustrationer. En fin present helt enkelt.

/Sofia Härén

Gammalt blir nytt

Ett alternativ till att köpa nya saker i julklapp kan vara att köpa second hand, men ännu bättre är kanske att ge bort något som du redan har. Med all sannolikhet har du saker hemma som du inte använder så ofta men som någon annan skulle bli glad över att få. Det kan vara en bok som du tyckte var bra men inte är tillräckligt fäst vid för att den måste stå i bokhyllan, husgeråd som du har för många av, ett pussel som du redan lagt eller ett klädesplagg som någon i familjen vuxit ur.

Teälskaren kan bli glad av smakprov
Teälskaren kan bli glad av smakprov. Foto: Valdemar Möller

Ibland kan man också skapa nytt av det man redan har. Om du tycker om att ta analoga foton och framkalla kanske du kan klistra ihop dem i ett snyggt kollage? Har du många olika tesorter kan du göra en smakprovs-meny med lite av varje sort och ge bort till någon annan teälskare. Ett kit med köksredskap kan bli en perfekt julklapp till den som snart ska flytta hemifrån.  På globalportalen.org finns fler bra DIY-tips. 
En del tycker att det är pinsamt att ge bort använda prylar, men jag tycker inte att du ska skämmas – se dig istället som en miljöhjälte (fast du ska kanske undvika att ge bort en present som du fick förra julen).

/Valdemar Möller

Knaprig müsli

Denna müsli är både enkel och god. Och kan varieras efter tycke och smak. 
Du behöver:

12 dl havregryn 
(el 10 dl havregryn + 2 dl boveteflingor)
2-3 dl havrekärnor
2-3 dl pumpakärnor
2-3 dl solroskärnor
3 dl (eller mer) hackade mandlar 
en nypa salt
kanel efter smak
2-3 msk matolja
2-2,5 dl kokt vatten
ev 1 msk honung 
rostade kokosflingor, torkade äppelbitar, russin eller annat du tycker passar

Foto: Nina Andén
Foto: Nina Andén

1. Hacka mandel och blanda alla torra ingredienser (utom kokosflingor och russin) i en bunke. Häll i kanel (så mycket du vill men ett par matskedar brukar var bra) och salt.
2. Koka upp vattnet och blanda med olja och ev honung. Häll över de torra ingredienserna och rör i hop. Stjälp upp på en plåt med bakplåtspapper.
3. Sätt in i ugn på 150–175 grader i cirka 45 min till en timme. Rör om var femte minut.
4. Ta ut och låt svalna. Blanda i kokosflingor och ev russin och äppelbitar.

/Nina Andén