Radar

Märta Stenevi föreslås som språkrör för MP

Märta Stenevi föreslås bli nytt språkrör för Miljöpartiet, efter en pressträff på torsdagen.

Miljöpartiets valberedning föreslår partisekreteraren Märta Stenevi som nytt språkrör efter Isabella Lövin. Hon vill kombinera tuff klimatpolitik med sociala frågor.

Valberedningen anser att Stenevi är en trovärdig, stabil och engagerande kraft.

– Hon har potential att göra vår politik angelägen för nya väljare, säger valberedningens ordförande Katrin Wissing.

Märta Stenevi har varit ett av de hetaste namnen bland de åtta kandidater som kandiderat, tillsammans med jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Gretas föräldrageneration

Blir Stenevi vald till språkrör kommer hon att prioritera att vara ute bland väljare.

– Jag är en helt vanlig mamma med barn hemma som är oroliga för framtiden. Det räcker inte att vi är tillräckligt radikala för att övertyga Greta-generationen, vi måste dessutom få deras föräldrar att lita på oss och rösta på oss så att vi kan stoppa klimatkrisen, säger hon.

TT: Vad beror Miljöpartiets låga opinionssiffror på, och vad måste ni göra för att vända dem?

– Jag tror att vi måste nå ut med budskapet att vi har svaret på hela samhällets utmaningar. Ska vi ha tillräckligt stöd för att genomföra radikal klimatpolitik måste vi visa väljarna att vi också klarar resten, och har en politik för ett jämlikt samhälle. Det är helt klart att vi inte gjort ett tillräckligt bra jobb med att nå ut med det, säger Märta Stenevi.

Migrationsfrågan inte löst

I somras blev migrationsfrågan het i partiet och en del var beredda att lämna regeringssamarbetet när Socialdemokraterna började förhandla med Moderaterna, utan att först ha försökt att göra upp med MP i Migrationskommittén. Sedan dess har regeringspartierna S och MP enats om att skicka kommitténs förslag på remiss och MP har fått in några ytterligare förslag.

Men Märta Stenevi anser inte att frågan är färdigförhandlad. När remissvaren kommer in blir det nya förhandlingar mellan S och MP.

– Det Migrationskommittén lade på bordet var hårresande dålig politik som måste skrivas om i stora delar för att bli acceptabel. Vi behöver hitta en överenskommelse, just för att dessa människor är så oerhört utsatta, säger Stenevi.

De andra som kandiderat är riksdagsledamöterna Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine, Karolina Skog, Pernilla Stålhammar och kommunpolitikern Elin Söderberg från Umeå. De har, enligt valberedningen, fått tid över helgen till att fundera på om de vill kvarstå som kandidater.

”Jag har inte bestämt ännu om jag ska fortsätta kandidera, jag få̊r återkomma om det”, skriver Åsa Lindhagen till TT – i likhet med flera av de andra kandidaterna.

Elin Söderberg är den enda av de övriga kandidaterna som meddelar att hon står fast vid sin kandidatur. ”Valberedningen har presenterat sitt förslag. I januari är det upp till medlemmarna”, skriver hon i ett sms till TT.

Kan bli strid

Det är inte otänkbart att flera av kandidaterna väljer att kvarstå. Ofta finns flera kandidater som ställer upp när MP väljer företrädare. Ombuden på MP-kongresser är inte bundna av sina distrikt på samma sätt som i andra partier vilket gör valutgången svårare att förutspå.

Det nya kvinnliga språkröret, som ska efterträda Isabella Lövin, väljs på en extrakongress 31 januari nästa år.

När Isabella Lövin meddelade sin avgång var det många i partiet som hoppades att EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke skulle ställa upp, men hon tackade bestämt nej. Hon tycker att valberedningen gjort ett bra jobb.

”Det är ingen hemlighet att jag står nära flera av kandidaterna och Märta Stenevi är en av dem. Jag är övertygad om att valberedningen gjort ett gediget arbete, med utgångspunkt i mängder av samtal med hela vårt partiland, när man nu föreslår Märta Stenevi för det tuffa uppdrag som det innebär att vara språkrör”, skriver Bah Kuhnke i en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV