Radar

Extremhetta drar in över Australien

Människor svalkar sig vid Bondi beach i Sydney.

Med förra säsongens katastrofala skogsbränder i färskt minne bävar Australien inför årets sommarsäsong. I helgen drar den första heta värmeböljan in över den sydöstra delen av landet.

Det varnas om temperaturer på över 40 grader i storstadsområdet Sydney och myndigheterna råder människor att hålla sig inomhus. Australien hukar när sommarsäsongens första stora högtryck drar in lagom till helgen, rapporterar Reuters.

Under förra säsongens rekordstora markbränder omkom 33 människor och flera miljarder djur fick sätta livet till.

I år kom det visserligen rikligt med regn under den tidiga våren, vilket fram tills nu har minskat risken för bränder, men regnet uteblev i november och månaden ser ut att gå till historien som en av de varmaste novembermånaderna hittills, enligt Australiens vädermyndighet Bureau of Meteorology (Bom).

– November har varit ovanligt på många sätt. Det har bara kommit ungefär hälften av den normala nederbörden och det är mycket möjligt att november kommer att bli den hetaste november vi har uppmätt, säger Andrew Watkins, chef för klimatverksamheten på Bom.

Förra säsongens ovanligt långa skogsbrandsäsong orsakades av tre års torka. I år är det i stället risk för gräsbränder, eftersom gräset fick möjlighet att växa till sig under den blöta våren.

– Gräset kanske är grönare, men det tar inte lång tid för det att torka ut när sommarhettan kommer, säger Richard Thornton, vd för Bushfire and Natural Hazard Cooperative Research Center.