Radar

Corona kan hota julens blodreserver

Blodlagren hotas inför jul- och nyårshelgerna.

Jul- och nyårshelgen innebär alltid en risk för brist på blod. Pandemiläget gör att oron är större än någonsin.

– Vi är i en situation vi aldrig varit i förut, säger Karolina Blom Wiberg vid Blodcentralen i Stockholm.

Att ge blod är något människor gör i sin vardag. Det vill säga, sin ”vanliga” pandemifria vardag, på vägen till jobbet eller på lunchen. Därför varnar Blodcentralen för blodbrist i flera storstäder inför jul och nyår.

– Läget är bekymmersamt, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig vid Blodcentralen.

Blodcentralens oro om brist inför julen är i sig inget nytt. Ledighet och röda dagar innebär att människor har annat för sig. Därför behöver det finnas ett lager som byggts upp under veckorna fram till ledigheterna. Men just nu lyser blodgivarna med sin frånvaro, vilket är bekymmersamt eftersom blod bara kan lagras i sex veckor.

Låga nivåer

– Vi har betydligt färre som kommer till oss efter att de strängare rekommendationerna infördes. Framförallt i storstäderna. Och just nu är inte blodlagren särskilt bra överlag, säger Karolina Blom Wiberg.

– Alla regioner med universitetssjukhus har låga nivåer eller akut brist på vissa blodgrupper och det är inte bra.

Blodgivandet har följt pandemins utveckling i Sverige. I våras gick det ned i samband med den första vågen av smittspridning. Under sommar och tidig höst gick det åter upp för att de senaste veckorna ha minskat kraftigt igen.

– Nu är det många som jobbar hemma och vi märker att det är fler som funderar en andra gång innan de går ut för att ge blod, säger Karolina Blom Wiberg.

Inte via blodet

Det finns inte anledning till oro för att smittas i samband med blodgivning eller när donerat blod fås, säger Maria Kvist, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Stockholm.

– Vi har inte sett ett enda fall i världen av att smitta överförts via blodet så det finns inga som helst vetenskapliga belägg för det, säger hon.

TT: Varför måste man då ha varit frisk i 14 dagar för att få ge blod?

– Det handlar om omsorgen för våra blodgivare och våra medarbetare. Det ska inte finnas någon risk att de smittas.

Blodcentralen säger sig ha vidtagit flera åtgärder för att minimera smittspridningen. Bland annat genom att minska trängseln.

– Men det innebär också att blodgivaren kan mötas av personal med munskydd eller visir, säger Karolina Blom Wiberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV