Radar

Nya jobbkrav för ensamkommande

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och migrationsminister Morgan Johansson (S) när de i oktober bland annat presenterade de nya reglerna för ensamkommande.

Reglerna ändras nu för ensamkommande unga som vill stanna permanent i Sverige. De behöver inte längre hitta ett jobb som varar i två år för att visa att de kan försörja sig själva, utan det räcker med ett år.

Lättnaderna beror på att det har blivit mycket svårare att hitta jobb under pandemin.

Förslaget skickas nu på snabbremiss och tanken är att reglerna ska gälla redan från den 3 december. Detta för att det finns personer som avslutade sina studier innan sommaren och vars uppehållstillstånd nu löper ut.

Förändringarna är ett resultat av tidigare förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om hur Migrationskommitténs betänkande ska hanteras framöver. MP fick då igenom ett antal krav som bland annat underlättar för ensamkommande.

Dit hör att ensamkommande ska få längre tid på sig att hitta ett jobb efter avslutade studier. I dag gäller sex månader, men inom kort tänker regeringen presentera ett förslag som gör att de får ett år på sig att etablera sig på arbetsmarknaden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV