För en tid sedan dömdes Kerstin Larnesjö, 73 år, till att betala 26 000 kronor i böter för att hon hade köpt tågbiljetter åt en flyktingfamilj så att de skulle kunna ta sig från Sverige till Tyskland. Kerstin ansågs därmed vara en flyktingsmugglare, trots att hon bara velat hjälpa familjen. Samma öde kan vänta den 61-åriga glaskonstnären Eva Hållsten som DN berättade om i söndags, hon har hjälpt många flyktingar som fått avslag i Sverige att ta sig till andra länder i Europa där de kanske har större chans att få uppehållstillstånd.
Det här är bara ett i raden av exempel på hur hjälp till andra förbjuds eller till och med kriminaliseras. Ett antal kommuner i Sverige har under de senaste åren infört olika varianter av tiggeriförbud. Det är visserligen inte olagligt att ge pengar (ännu), men att tigga på vissa platser kan ge böter. En av människans mest grundläggande gester – att sträcka ut sin hand och be om hjälp – håller alltså på att kriminaliseras.
I USA åtalades förra året nätverket No More Deaths som placerar ut vatten och konservburkar i öknen åt flyktingar från Mexiko som försöker ta sig till USA – åklagaren ansåg att detta var medhjälp till människosmuggling och yrkade på 20 års fängelse. Under de senaste åren har ett antal båtar som räddat flyktingar på Medelhavet förbjudits från att lägga till i någon europeisk hamn. I Ungern är det brottsligt att ge mat till papperslösa eller att delta i demonstrationer för migranters rättigheter. I Sverige vill Sverigedemokraterna att den som gömmer papperslösa ska straffas.
Det är åtminstone lite hoppfullt att gränspolischefen Patrik Engström inte vill svara på frågan om flyktingaktivisten Eva Hållsten rent moraliskt gör rätt eller fel när hon köper biljetter åt flyktingar så de kan ta sig till till ett annat EU-land. Förhoppningsvis betyder det att även han inser att det är något märkligt med systemet när till och med en så uppenbart solidarisk handling ses som ett brott.
1944 räddade Raoul Wallenberg livet på tiotusentals judar genom att dela ut så kallade skyddspass. Vid ungefär samma tidpunkt “smugglade” Röda korset, med bland andra Folke Bernadotte i spetsen, 15 000 fångar som satt i nazisternas koncentrationsläger till Skandinavien med hjälp av vita bussar. I dag är dessa, med all rätt, ihågkomna som hjältar och torg och gator har tilldelats deras namn för att ära deras minnen. Men hur kommer framtiden att döma de personer som kämpar för att rädda livet på flyktingar i dag?
Jag hoppas att vi en dag ska se tillbaka på det som händer nu och skämmas och att även Eva Hållsten och Kerstin Larnesjö en gång ska skrivas in i historieböckerna som hjältar.