Radar

Amnesty kritiserar kollektiv bestraffning av irakiska internflyktingar

Tusentals fördrivna irakier som misstänkts för att kunna kopplas till IS, och som redan utsatts för övergrepp, riskerar nu att utsättas för nya övergrepp när flyktingläger stängs, enligt en ny rapport från Amnesty.

Irakiska myndigheter har beslutat att stänga ner flyktingläger, trots att det saknas förutsättningar för att personerna ska kunna återvända hem på ett säkert sätt.

– De irakiska myndigheterna och KRG (Kurdistans regionala regering) måste omgående ta itu med den pågående kollektiva bestraffningen av internflyktingar som misstänks för band till IS, och det måste ske som en integrerad del i de nationella planerna när det gäller att stänga lägren, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för arbetet med flyktingar och migranter vid Amnesty Sverige i ett pressmeddelande.

– De här “kopplingarna” kan ju ibland bara bestå av rykten. De här lägren är för tillfället den enda möjligheten för tusentals människor att kunna söka skydd, fortsätter hon. 

Tusentals utsätts för fara när läger stängs

De senaste veckorna har irakiska myndigheter drivit på stängningen av olika läger, däribland lägren Ninewa och Karbala i Bagdad. Det utsätter tusentals personer för fara när de istället hamnar i osäkra tillfälliga boenden eller skickas tillbaka till områden som de ursprungligen kom ifrån, enligt Amnesty. 

Rapporten Marked for Life: Displaced Iraqis in cycle of abuse and stigmatization avslöjar hur de irakiska myndigheterna, tillsammans med Kurdistans regionala regering (KRG), bland annat hindrar att de som misstänks för kopplingar till IS får tillgång till handlingar som är nödvändiga för anställning, utbildning, sociala förmåner och fri rörlighet.

Detta är en grupp som redan utsatts för godtyckliga frihetsberövanden, påtvingade försvinnanden och orättvisa rättegångar, enligt Amnesty. Tusentals familjer i Irak känner fortfarande inte till vad som hänt deras försvunna nära och kära eller var de befinner sig.