Radar

”Frångå patenträtten för att fler ska få vaccin”

Läkare utan gränsers mikrobiolog och biotekniker analyserar covidtester vid det nationella sjukhuset i Juba, Sydsudan.

På fredagen möts medlemsländerna i världshandelsorganisationen WTO för att diskutera frågor kring handel och immaterialrätt i ljuset av coronapandemin. Sverige bland flera länder har inte gett sitt stöd till ett förslag om att frångå patenträtten för att fler ska få tillgång till vaccin, vilket nu möts av kritik.

– Vi är i ett kritiskt skede av pandemin och Sverige måste genast ompröva sin position gentemot WTO-förslaget. Vaccin, läkemedel, tester och medicinsk utrustning som kan stoppa covid-19 måste finnas tillgängliga för alla, oavsett var man bor eller hur mycket pengar man har i plånboken, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige i ett pressmeddelande. 

Förslaget, som lämnades in av Indien och Sydafrika i oktober, har hittills fått stöd av 99 länder samt ett stort antal civilsamhällesorganisationer och FN-organ. Det går ut på att länder tillfälligt ska kunna frångå patent- och immaterialrätten för att importera eller tillverka billigare versioner av vaccin, läkemedel, tester och medicinsk utrustning mot covid-19 tills tillräcklig immunitet uppnåtts.

Läkemedelsbolag har sökt långa patent

Men förslaget saknar stöd från hela EU, USA, Storbritannien, Japan, Kanada, Brasilien, Australien, Norge och Schweiz, något Läkare utan gränser finner oroande.

– Fler än 1,4 miljoner människor har redan dött i covid-19 och vi kan inte vänta på att läkemedelsbolagen frivilligt ska släppa på kontrollen. Att häva monopol kommer att göra globala samarbeten möjligt för att snabbt öka produktionen av vaccin, läkemedel, tester och medicinsk utrustning som behövs för att stoppa coronapandemin, säger Khosi Mavuso, medicinskt ansvarig för Läkare utan gränser i Sydafrika.

Flera läkemedelsbolag har enligt Läkare utan gränser sökt långa patent på medicinska produkter mot covid-19. De har även hittat andra sätt att med hjälp av immaterialrättsliga mekanismer kunna styra var läkemedel, tester och utrustning görs tillgängliga och till vilket pris. Dessutom har många läkemedelsbolag knutit bilaterala avtal med till stor del höginkomstländer – och det finns i princip ingen offentlig insyn alls kring villkoren i dessa avtal.

– Det här förslaget är en unik möjlighet för svenska regeringen att visa att man menar allvar med sina ambitioner att även de fattigaste länderna ska få förutsättningar att bekämpa pandemin, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV