Radar

Årets medvetna julklapp: reparationen

Handelns Forskningsinstitut HUI har för 32:a året släppt ”Årets Julklapp” – i år ett stormkök. För andra året kontrar nu Klimatklubben och Medveten konsumtion med utmanaren ”Årets medvetna julklapp”, som i år är reparationen.

– Vi tycker att det är dags för en julklapp som speglar samtiden, och tacklar överkonsumtionen. Visserligen kan man köpa ett begagnat stormkök, men vi slår ett slag för att ta tillvara på det man redan har och stötta lokala reparationsföretag istället, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare på föreningen Medveten Konsumtion i ett pressmeddelande.

Den genomsnittliga svenskens konsumtionsbaserade utsläpp landar på 9 ton koldioxid per år, medan en hållbar nivå ligger på 1 ton, enligt FN.

Genom att ta hand om våra saker och använda allt under längre tid kan vi styra utvecklingen åt rätt håll, menar Klimatklubben och Medveten konsumtion.  En fördubblad livslängd för alla textila produkter skulle till exempel kunna minska textiliernas klimatpåverkan till nästan hälften, enligt Naturvårdsverket.

Sänkt skatt på reparationer

– Ofta kan just reparationer kännas lite tråkiga att lägga pengar på, och älskade plagg och favoritprylar som går sönder hamnar därför inte sällan i en låda istället för att användas. Årets medvetna julklapp är inte bara klimatsmart och användbar, den är också omtänksam, säger Maria Soxbo, medgrundare av Klimatklubben.

Regeringen har nyligen sänkt skatten på reparationer genom det så kallade hyberavdraget. Som exempel på reparationsjulklappar föreslår Klimatklubben restaurering av en gammal möbel, en ny skärm på en smartphone som gått sönder, loppisfyndade sytillbehör eller ett skovårdskit, medan den givare som är duktig på att sy, meka eller snickra kan erbjuda sin tid och kunskap istället.

Årets medvetna julklapp instiftades förra året som ett alternativ till den prognosbaserade klapp som Handelns Forskningsinstitut utser varje år, baserat på konsumtionstrender. Tanken är att erbjuda ett hållbart alternativ till den resurskrävande och klimatförstörande nykonsumtion som utgör merparten av alla julklappar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV