Radar

Stor ekofröfirma öppnar upp igen 

Lindbloms frö har nordens största sortiment av ekologiska fröer.

För ett år sedan totalförstördes fröfirman Lindbloms lager i en brand och det var tveksamt om verksamheten skulle kunna fortsätta. Men på torsdag inviger de sin e-handel med nordens största sortiment av ekologiska fröer i nya lokaler i Hammenhög, Simrishamn.

För exakt ett år sedan – natten mot den 17:e november – brann alla fyra byggnader i Lindbloms lokaler i skånska Kivik ned och allt gick förlorat, som LFT skrivit om tidigare.

Enligt EU:s regelverk ska all kommersiell ekologisk grönsaksodling använda ekofröer för att få kalla sig ekologiskt odlat, men Jordbruksverket har tillåtit undantag från reglerna när tillgången på ekologiskt utsäde har saknats.

Efterfrågan på ekofrön väntas öka

Nu skriver Lindbloms i ett pressmeddelande att en åtstramning från EU väntas:  ”Lindbloms frö räknar med att efterfrågan på certifierade frön kommer att växa.”

Under året har Leif Lindblom överlåtit företaget till ett nytt aktiebolag med nya styrelsemedlemmar. Verksamheten kommer att hålla till i samma lokaler som Hammenhögs Frö.

Lindbloms frö har närmare 800 sorters olika fröer, alla kemiskt obehandlade (”obetade”) varav två tredjedelar är ekologiskt odlat frö. Nya sorter provodlas varje år i företagets provodling. Sortimentet utgörs av sorter som är anpassade till nordiskt odlingsklimat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV