Radar

101 idéer ska göra turism mer hållbar

Alla idéer som lyfts fram på webbplatsen har kopplingar till FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Göteborgs stad har nyligen lanserat en internationell plattform för att sprida idéer om hållbar turism över världen.

Den nya plattformen 101sustainableideas.com föddes ur Göteborgs stads arbete med smart turism. Göteborg har utsetts till världens mest hållbara destination fyra år i rad av Global Destination Sustainability Index. Staden har även utsetts till Europas huvudstad för smart turism 2020 av EU-kommissionen för sitt arbete inom hållbarhet, digitalisering, tillgänglighet, kulturarv och kreativitet.

På tisdagen utsågs Göteborg dessutom till världens bästa hållbara stad att besöka 2021 av reseguiden Lonely planet.

Motiveringen är bland annat att: ”… stadens progressiva, mätbara lösningar för hållbarhet imponerade på vår expertpanel. Med det regionala klimatmålet att bli fossilfritt till 2030 var Göteborg den första staden i världen att införa gröna obligationer för att driva fram investeringar i klimatgynnande lösningar. 97 procent av kollektivtrafiken går på förnybart drivmedel, 95 procent av hotellen är ekocertifierade, centrala Göteborg är en miljözon och flygplatsen är ackrediterad enligt den högsta nivån i programmet Airport Carbon Accreditation.”

Flygbolag ersätter turer med tågresor

Bland initiativen på plattformen för att sprida idéer om hållbar turism  finns guidade turer i en utsatt stadsdel av en före detta hemlös, kriminell eller missbrukare i Nederländerna eller Storbritannien.

Bussresor i Surabaya i Indonesien som kan betalas med tio plastmuggar eller fem plastkorkar – plast som sedan säljs vidare till återbruksanläggningar för att bekosta kollektivtrafiken.

Ett museum i Spanien för personer med synnedsättning, fyllt med modeller av monument och konstverk att utforska med händerna. En förmedling för begagnade hyrcyklar som anställer arbetslösa unga i Marrakech i Marocko.

Och ett flygbolag som har ersatt en av sina dagliga turer mellan Bryssel och Amsterdam med motsvarande antal sittplatser på ett höghastighetståg.

Miljöproblemen med de resor som turism orsakar tas dock inte upp specifikt på sajten.

Vem som helst kan komma med idéer

Listan på idéer från runt om i världen har tagits fram av det kommunala bolaget Göteborg & co tillsammans med det danska företaget Group Nao.

Syftet med webbplatsen är att uppmana till fler initiativ för mer hållbar turism. Nu är tanken att vem som helst kan fylla på med ytterligare idéer.

– Vi vill inte stanna här. Vi hoppas på att kunna engagera många i att nominera idéer och att hjälpa besöksnäringens tillväxt för framtiden, säger Helena Lindqvist, projektledare på Göteborg & co, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV