Radar

Smitta på ytterligare tre svenska minkfarmar

Coronasmitta har konstaterats på ytterligare tre minkfarmar i Sverige.

Coronasmitta har konstaterats på ytterligare tre minkfarmar i Sverige, enligt statistik från Statens Veterinärmedicinska anstalt. Det innebär att det finns påvisad smitta på 13 av de 29 minkfarmar som provtagits hittills.

Sedan tidigare har minkar även smittats i Nederländerna, Danmark och USA. I Danmark har det beslutats om att alla minkar ska avlivas sedan viruset har muterats och spridits till människor på norra Jylland.

I Sverige har inget liknande beslut fattats. Det motiveras dels med att den svenska minknäringen är mycket mindre, dels med att 80 procent av alla tamminkar ändå kommer att avlivas i den så kallade pälsningen som sker i november varje år.

Löfven vill inte lägga ned minknäringen

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) sade i onsdags till Expressen att alla minkfarmar i Sverige bör stängas ned så fort som möjligt.  Mot bakgrund av det frågade Jens Holm (V) statsminister Stefan Löfven vid riksdagens frågestund på torsdagen om regeringen har för avsikt att stänga minkfarmarna.

– Vi ska se till att begränsa smittspridningen så mycket det går, men det finns inga rapporter om överföringar till människor här. Jag är inte beredd att säga nu att vi ska lägga ned hela näringen, vi ska fokusera på att begränsa smittspridningen, sade Löfven.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV