Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Poddtips på hållbarhetstema

Det finns gott om poddar på klimat- eller hållbarhetstema.

Det är lätt att drunkna i djungeln av poddar. Men tar man sig tid att leta lite kan man hitta många intressanta. Här kommer några tips på poddar som kan vara värda att lyssna på om man både vill bli underhållen och lära sig någonting nytt.

I podden Klimatgap diskuterar Maria Wolrath-Söderberg, som är doktor i retorik, med Isak Jarnehäll om varför det är så svårt att leva klimatsmart och varför gapet mellan kunskap och handling ofta är så stort. Podden har ett avslappnat tilltal samtidigt som den också känns väldigt pedagogisk. Några frågor som tas upp är bland annat om en ekologisk gurka från Spanien är bättre än en svensk växthusodlad, om det är okej att ta flyget till ett klimatmöte, om uppoffring är den enda vägen för att klara klimatkrisen och hur vi ska förstå klimatförnekare. I vissa avsnitt medverkar också olika gäster.

Begäret

Den trogne läsaren av Landets fria tidning känner kanske igen namnen Pella Thiel (som skriver krönikor i LFT) och Arci Pasanen (som medverkade i reportaget ”Vägen till omställning” nyligen). Tillsammans har de podden ”Begäret – Transrationalitet i galna tider” som de beskriver som en fristående hyllning till Omställningsnätverket. 
Utgångspunkten för podden är att vi befinner oss i en existentiell kris och att det är begäret efter något annat och bättre som kanske kan lyfta oss ur krisen. Istället för att ha fokus på förskräckelsen borde vi rikta mer fokus på förförelsen.
Pella och Arci samtalar i avsnitten både med varandra men också med gäster som till exempel filosofen Jonna Bornemark, omställaren Anders Persson (som bland annat startat föreningen Närjord) och Åsa Lundkvist Coey – Sveriges första doktor i komplexitet. 

Klimatpodden

Kanske känner du redan till Klimatpodden som har funnits ända sedan början av 2015. Om inte så är det verkligen en guldgruva att gräva i. Redaktör och producent ända sedan starten är Ragnhild Larsson (som bland annat också är engagerad i Extinction Rebellion). Varje avsnitt har en gäst och under årens lopp har bland annat Stefan Sundström, Roy Scranton, Anders Wijkman, Isabella Lövin och många, många fler gästat. I det senaste avsnittet pratar Ragnhild Larsson med Sally Mattsson som driver bloggen ”Resan mot ett fossilfritt liv” där hon försöker inspirera andra att sänka sina koldioxidavtryck.

Klimatet eller kampen mot tiden

Den här podden görs av den Malmöbaserade aktivistgruppen Aktionsgrupp Hedvig vars mål är att med kunskap och aktion konfrontera orsakerna till klimatförändringarna. Några återkommande ämnen i podden är Ende Gelände och turerna kring Preem. Podden är väldigt inriktad på konkret aktion och vad vi kan lära oss av tidigare aktioner. För den som själv är engagerad i en aktivistgrupp så är det här en podd som man kan lära sig mycket av.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV