Radar

Ny plattform vill ge lokal mat åt fler i Europa

Local Food Nodes är en modell där köpare på förhand beställer varor av lokala producenter som sedan lämnas ut på ett utlämningsställe.

En svensk tekniklösning för lokal mat sprider sig i Europa. Intresset för Local Food Nodes, som drivs utan vinstsyfte och används i Sverige vid rekoringar, väcks nu i  länder över hela världen. Målet är att bidra till att fler lokalsamhällen blir självförsörjande på mat.

En plattform där småskaliga lokala matproducenter får en direkt relation med lokala konsumenter sprider sig i Europa. Local Food Nodes, som projektet heter, startade i Sverige för fem år sedan.

– Vi ville lösa problemet att som liten matproducent nå ut på marknaden utan att någon annan utgör en mellanhand i relationen med din kund, säger Albin Ponniert, grundare av Local Food Nodes, i ett pressmeddelande,

Idag används webbsidan och en mobilappen mest i Sverige där fler och fler matproducenter väljer det som alternativ vid så kallade rekoringar. Det är en modell där köpare på förhand beställer varor av lokala producenter som sedan lämnas ut på ett utlämningsställe.

Drivs utan vinstsyfte

Ofta används grupper på Facebook till beställningarna, men till skillnad från det globala medieföretaget är Local Food Nodes en öppen plattform som drivs utan vinstsyfte. Verktyget är också utvecklat i dialog med matproducenter från flera länder.

Den snabbast växande utlämningsplatsen på plattformen finns just nu i Belgien, men ett intresse för lösningen sprider sig i flera länder.

– Vi har dialog med Sydafrika, Japan, Australien, USA och flera länder i Europa, fortsätter Albin Ponniert.

Målet med plattformen är att bidra till att lokalsamhällen i hela världen blir mer självförsörjande på mat. Projektet utgår från att en av lösningarna till framtidens hållbara matproduktion är att det finns fler småskaliga lokala producenter.

– Det finns en poäng i att det som vi verkligen behöver finns nära till hands och att det bygger på relationer mellan människor i lokala ekonomier, säger Albin Ponniert i ett informationsfilm från projektet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV