Radar

Nästan hela Sverige har fått strängare regler

Skärpta regler har nu införts i så gott som hela landet.

Folkhälsomyndigheten fortsätter sina åtstramningar och skärper coronareglerna i ytterligare fyra regioner: Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanland. Endast tre regioner i landet saknar nu lokala råd.

Regionerna som ansvarar för sjukvården ser en allt tyngre belastning i takt med ökad smittspridning. Nio regioner har gått upp i stabs- eller förstärkningsläge, enligt Socialstyrelsen. En av dem är Gävleborg.

– Vi är inne i den här så kallade andra vågen, säger Gävleborgs smittskyddsläkare Lars Wesslén på en pressträff och berättar samtidigt att regionen ska få skärpta lokala råd inom kort.

Hittills har nu 18 av landets 21 regioner fått lokala skärpningar, där Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanland tillkom på torsdagen.

De nya råden gäller till en början i fyra veckor och de som vistas i regionerna uppmanas att undvika fysisk kontakt. I Dalarna, Värmland och Västmanland bör man också undvika resor från, till och inom regionerna. Något som också sedan tidigare gäller i Norrbotten och Västerbotten.

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell berättar att smittspridningen ser annorlunda ut i de här regionerna, jämfört med regionerna utan reseavrådan.

– Framför allt i de nordliga regionerna har man väldigt stora avstånd inom regionen, man ser en koppling till resande till olika typer av möten, säger statsepidemiologen på torsdagens pressträff.

Råd i Västernorrland

Region Västernorrland, som just nu ser en ”kraftig uppgång” av antalet covidfall, kommer att få skärpta råd, men inte riktigt än, enligt regionens smittskyddsläkare Hans Boman.

– Vi har en diskussion med Folkhälsomyndigheten och som det ser ut nu kommer ett beslut i början av nästa vecka, säger han.

TT: Varför dröjer det?

– Folkhälsomyndigheten har en strategi där den tar några regioner åt gången och går efter hur smittspridningsläget ser ut. De som är hårdast drabbade har man tagit först och sedan de andra efter hand, och det följer vi. Jag tror det är bra att göra så. Man ska inte göra det för tidigt.

Blekinge avböjde möte

Blekinge har på egen hand infört lokala råd som innehållsmässigt påminner om Folkhälsomyndighetens men som formellt inte är utfärdade av myndigheten. Regionen tycker processen har dragit ut för mycket på tiden.

Fortfarande vill Blekinge att Folkhälsomyndigheten skärper råden, men avböjde ändå ett möte om saken med myndigheten under onsdagen.

– Jag var redan uppbokad på två andra möten och de var faktiskt viktigare, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, som inte vill berätta vad de andra mötena gällde.

– Jag förväntar mig en ny kallelse. Det är klart att vi måste ha denna diskussion och om jag inte får en kallelse denna veckan så kommer jag själv att begära det.

Detta gäller i Sveriges regioner

Regioner med skärpta lokala råd

Region Blekinge (egna råd)
Region Dalarna
Region Gotland
Region Halland
Region Jönköpings län
Region Kalmar län
Region Kronoberg
Region Norrbotten
Region Skåne
Region Stockholm
Region Sörmland
Region Uppsala
Region Värmland
Region Västerbotten
Region Västmanland
Region Västra Götaland
Region Örebro län
Region Östergötland

Regioner utan skärpta lokala råd

Region Gävleborg
Region Jämtland Härjedalen
Region Västernorrland

Källa: Folkhälsomyndigheten

FHM:s lokala råd

1. Undvik att resa med kollektivtrafiken eller andra allmänna färdmedel, till exempel buss och tunnelbana.

2. Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför regionen eller regiondelen.

3. Avstå från att besöka personer i riskgrupper och personer som bor i särskilda boendeformer för äldre.

4. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

5. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte.

6. Avstå från att besöka serveringsställen som barer, restauranger och caféer.

7. Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med.

Folkhälsomyndigheten utfärdar i samverkan med lokala aktörer ett eller flera av dessa råd beroende på hur situationen ser ut i varje region.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.