Radar

Massaker mot civila i Etiopien: hjälporganisationer nekas tillträde

Etiopier läser nyheter om den väpnade konflikten i landets norra delar.

Civilbefolkningen i Tigray-regionen i Etiopien har drabbats hårt av de strider som bröt ut förra veckan. Amnesty International kallar det som skett en massaker. Nu kräver hjälporganisationer tillträde till de drabbade områdena. 

– Vi är väldigt oroliga för människorna som bor nära de områden som drabbats av våldet i Tigray och angränsande regioner. Vi uppmanar de stridande parterna att trappa ned konflikten, visa respekt för människors liv och skydda civil infrastruktur, säger Audrey van der Schoot, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Etiopien i ett pressmeddelande.

De civila som dödades i massakern, som inträffade under måndagen och tisdagen, verkar ha varit dagarbetare som på inget sätt var inblandade i den pågående militära offensiven, enligt Amnesty. Det rör sig om hundratals personer som mördades med stick- och huggvapen.

Striderna bröt ut efter att premiärminister Abiy Ahmed – som 2019 fick Nobels fredspris – anklagat militären i Tigray för att ha attackerat federala styrkor. Det förnekas av den regionala militären och av Tigrays styrande parti TPLF, rapporterar TT.

Markstrider och flygangrepp har dödat hundratals människor, och tusentals har också flytt sina bostäder undan våldsamheterna.

Ännu fler kommer tvingas på flykt

Läkare Utan Gränser, som vårdar skadade i angränsande Amhara-regionen, kräver tillträde till de drabbade områdena. Eftersom kommunikationsnätverken inte fungerar är det svårt att veta exakt hur många som skadats och/eller dödats. Tillsammans med lokala sjukvårdsinrättningar har organisationen hittills gett vård till fler än 200 skadade.

Redan innan konflikten eskalerade var ungefär 600 000 människor i Tigray,  beroende av livsmedelsleveranser och nu uppger FN att läget har förvärrats.

”Vi är väldigt oroliga att dessa människor inte kommer att ha tillgång till sjukvård på grund av de pågående militärinsatserna. Konflikter kommer att tvinga ännu fler på flykt”, skriver Läkare utan gränser.

Konsekvenserna av konflikten kan bli katastrofala. Situationen i Etiopien är redan ytterst svår med flera pågående kriser: våld mellan olika grupper i flera regioner, människor på flykt, översvämningar, en invasion av ökengräshoppor och coronapandemin.

Konflikten i Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör 5 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans Afarregionen (som bröt sig loss 1991) och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Befolkningen i regionen är i regel rikare och mer inflytelserik än övriga större regioner i landet.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistus regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre och förra året lämnade TPLF den styrande koalitionen.

Sedan Abiy kom till makten 2018 har flera tigrayanska myndighetspersoner blivit avsatta, sparkade eller åsidosatts – något som enligt den federala regeringen är ett slag mot korruption medan tigreaner sett det som ett sätt att dämpa deras inflytande.

Källa: TT

Radar

S självkritiska till misslyckad integrationspolitik

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar är djupt självkritisk till partiets integrationspolitik.

Socialdemokraterna har under decennier misslyckats med sin invandringspolitik, visar en intern rapport som Aftonbladet tagit del av.
”Jag tycker att vi ska vara djupt självkritiska”, säger rapportens författare Lawen Redar (S), till tidningen.

Bristande migrations- och integrationspolitik har bidragit till en rad problem som Sverige i dag lider av, som parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering, enligt Socialdemokraternas rapport.

Ett annat problem är enligt rapporten att det svenska språkets ställning har försvagats.

– Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen, säger Lawen Redar till Aftonbladet

Hon är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och menar att en orsak till att Socialdemokraterna inte har tagit problemen på allvar har varit en rädsla att förknippas med Sverigedemokraterna.

– När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt. Men det duger inte att frågan om integration främst får föras av ett extremnationalistiskt parti, säger Lawen Redar till tidningen.

Rapporten innehåller inte några förslag på ny politik på området integration. Det kommer i del två, som väntas bli klar våren 2024.

Radar

Så synar du gröna bluffar

Håll utkik efter godkända miljömärkningar för att undvika att falla för ”greenwashing” när du handlar, råder Sveriges Konsumenter.

Grönt, hållbart eller klimatneutralt? Falska miljöpåståenden i reklam är svåra för konsumenterna att avslöja, enligt en ny undersökning. Men det finns enkla knep för att undvika att gå i fällan.

En stor andel svenskar vill handla miljö- och klimatvänligt, men många har svårt att se igenom falska reklampåståenden och avslöja ”greenwashing”. Det visar en ny internationell undersökning som Sveriges Konsumenter står bakom.

Greenwashing, eller grönmålning på svenska, innebär falsk eller vilseledande marknadsföring där företag eller organisationer vill ge sken av att de är mer miljövänliga än vad de faktiskt är. Ett allt vanligare fenomen, enligt Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– I den här djungeln är det väldigt svårt för konsumenterna att skilja ut vad som är sant och falskt. Inte minst när det gäller begrepp som klimatneutral och klimatpositiv. som många har svårt att förstå vad det innebär. Vi tycker att det är ytterst tveksamt om de ska få användas, säger han.

Okända märken

Bertoft betonar att konsumenterna inte ska behöva vara detektiver – grundkravet är att det ska gå att lita på reklamen. Samtidigt finns några enkla knep att för att undvika den grönmålade fällan.

Det första är att titta efter godkända miljömärkningar som exempelvis Svanen, Krav eller EU-blomman och vara misstänksam mot märken man inte känner igen.

– Det finns väldigt mycket hittepåmärken på marknaden. Det finns en flora av olika egna märken som ska kunna se ut som någon sorts stämpel.

– Undersökningen visar också att väldigt många konsumenter tror att miljöreklam är godkänd eller förhandskontrollerad av myndigheterna – och så är det inte.

Fundera på bildvalet

Det andra rådet är att se upp med formuleringar som ”hållbart”, ”grönt”, eller ”växtbaserat”

– Speciellt ”hållbart”, ”grönt” och även ”miljövänligt” är väldigt luddiga begrepp som ska ge någon sorts skimmer av att det är bättre än det kanske är. Sedan ska man fundera på bildvalet. Skogar, ängar, grön färg – betyder det verkligen någonting eller är det bara ett trick?

Samma skeptiska hållning bör enligt Jan Bertoft gälla inför begrepp som ”klimatneutralt”, ”klimatkompensation” eller ”klimatpositiv”.

– Det är begrepp som är skapade mycket för att man ska tro att man ska kunna fortsätta konsumera som vanligt.

Kolla siffran

Något annat att vara vaksam på är miljöpåståenden om produkter eller tjänster som i sig är miljöfarliga, som exempelvis flyg, bilar eller cigaretter, samt företag som säger sig vara det bättre alternativet för miljön genom att jämföra sig med andra som är värre, enligt Jan Bertoft.

Han råder vidare att se om det finns siffror eller andra bevis för det företaget säger, exempelvis fotnoter med referenser till forskning.

Men även när det gäller siffror bör man vara uppmärksam. Om ett företag exempelvis lyfter fram att ”50 procent är återvunnet”, kan man fråga sig vad den andra halvan består i och om det handlar om 50 procent av förpackningen eller hela produkten.

Kräver skärpning

Redan 2020 visade en undersökning från EU-kommissionen att hälften av alla gröna påståenden på marknaden var vaga, vilseledande eller ogrundade – och problemet väntas växa ytterligare.

Sveriges Konsumenter vill se en regelskärpning och välkomnar att en ny lagstiftning för att begränsa gröna påståenden och märkningar är på gång i EU.

– Det kommer bli mer och mer miljöreklam i och med att kraven skärps på att företag ska vara mer miljöanpassade. Då får det inte vara vilda västern.

Om undersökningen

• 16 länder ingick i undersökningen. Sammanlagt svarade 16 323 personer mellan 18 och 74 år på enkäten under maj och juni 2023. 1 018 av dem var från Sverige.
• 43 procent av de svarande säger sig ha sett exempel på greenwashing de senaste 12 månaderna.
• Okunskapen är samtidigt stor – en av tre säger sig förstå klimatpåståenden som låga koldioxidutsläpp, lågt klimatavtryck och koldioxidkompenserat.
• Ett exempel på felaktig uppfattning är att 17 procent tror att en vara som är klimatneutral har producerats utan klimatutsläpp.
Källa: Sveriges Konsumenter