Radar

Massaker mot civila i Etiopien: hjälporganisationer nekas tillträde

Etiopier läser nyheter om den väpnade konflikten i landets norra delar.

Civilbefolkningen i Tigray-regionen i Etiopien har drabbats hårt av de strider som bröt ut förra veckan. Amnesty International kallar det som skett en massaker. Nu kräver hjälporganisationer tillträde till de drabbade områdena. 

– Vi är väldigt oroliga för människorna som bor nära de områden som drabbats av våldet i Tigray och angränsande regioner. Vi uppmanar de stridande parterna att trappa ned konflikten, visa respekt för människors liv och skydda civil infrastruktur, säger Audrey van der Schoot, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Etiopien i ett pressmeddelande.

De civila som dödades i massakern, som inträffade under måndagen och tisdagen, verkar ha varit dagarbetare som på inget sätt var inblandade i den pågående militära offensiven, enligt Amnesty. Det rör sig om hundratals personer som mördades med stick- och huggvapen.

Striderna bröt ut efter att premiärminister Abiy Ahmed – som 2019 fick Nobels fredspris – anklagat militären i Tigray för att ha attackerat federala styrkor. Det förnekas av den regionala militären och av Tigrays styrande parti TPLF, rapporterar TT.

Markstrider och flygangrepp har dödat hundratals människor, och tusentals har också flytt sina bostäder undan våldsamheterna.

Ännu fler kommer tvingas på flykt

Läkare Utan Gränser, som vårdar skadade i angränsande Amhara-regionen, kräver tillträde till de drabbade områdena. Eftersom kommunikationsnätverken inte fungerar är det svårt att veta exakt hur många som skadats och/eller dödats. Tillsammans med lokala sjukvårdsinrättningar har organisationen hittills gett vård till fler än 200 skadade.

Redan innan konflikten eskalerade var ungefär 600 000 människor i Tigray,  beroende av livsmedelsleveranser och nu uppger FN att läget har förvärrats.

”Vi är väldigt oroliga att dessa människor inte kommer att ha tillgång till sjukvård på grund av de pågående militärinsatserna. Konflikter kommer att tvinga ännu fler på flykt”, skriver Läkare utan gränser.

Konsekvenserna av konflikten kan bli katastrofala. Situationen i Etiopien är redan ytterst svår med flera pågående kriser: våld mellan olika grupper i flera regioner, människor på flykt, översvämningar, en invasion av ökengräshoppor och coronapandemin.

Konflikten i Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör 5 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans Afarregionen (som bröt sig loss 1991) och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Befolkningen i regionen är i regel rikare och mer inflytelserik än övriga större regioner i landet.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistus regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre och förra året lämnade TPLF den styrande koalitionen.

Sedan Abiy kom till makten 2018 har flera tigrayanska myndighetspersoner blivit avsatta, sparkade eller åsidosatts – något som enligt den federala regeringen är ett slag mot korruption medan tigreaner sett det som ett sätt att dämpa deras inflytande.

Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV