Radar

Folkmassor hälsar hemkommen Morales

Evo Morales är tillbaka i Chimoré, som han tvingades fly från när han avsattes som president förra året.

Tusentals anhängare till den tidigare presidenten Evo Morales samlades när han anlände till sitt traditionella fäste i regionen Cochabamba – som avslut på en triumfatorisk rundresa han gjort vid sin återkomst i hemlandet.

Morales kom fram till orten Chimoré tillsammans med en konvoj av fordon som följt honom genom landet. Den tidigare socialistledaren kom tillbaka till Bolivia i måndags, efter att ha varit i exil först i Mexiko och sedan i Argentina.

Landsbygdsbor, lantbrukare och mängder av människor från ursprungsbefolkningen har kantat gatorna på vägen och skanderat att ”Evo är en av oss”.

– All denna uppskattning förpliktigar vårt åtagande och vår lojalitet till detta så anspråkslösa folk. Vi kommer inte att svika dem, sade Evo Morales under resans gång.

Morales jagades bort från hemtrakterna, och landet, sedan hans seger i presidentvalet blivit ifrågasatt och våldsamma protester blossat upp. Morales hade för avsikt att genomföra en fjärde mandatperiod i strid med grundlagen och det sattes frågetecken för valresultatet.

Ett konservativt högerstyre tog över makten tills ett nytt val kunde hållas. Det hölls i oktober och då var det Morales ersättare på ledarposten i socialistpartiet Mas, Luis Arce, som valdes till ny president.

Evo Morales har lovat att hålla sig borta från politiken, men han väntas inom kort få sällskap i sina framträdanden av Arce.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV