Radar

Lättare för flyktingar att få jobb på landet

För de flyktingar som kom till Sverige 2015 har det varit lättare att hitta jobb för dem som bosatt sig på landsbygden än för dem som bor nära stan.

För de flyktingar som kom till Sverige 2015, har det varit lättare att hitta jobb för dem som bosatt sig på landsbygden. Det visar ny statistik från SCB som SVT publicerar.

Under 2015 sökte nästan 163 000 människor asyl i Sverige, enligt SCB, på flykt undan krigen i Syrien, Afghanistan och Irak. Drygt hälften av dem har fått stanna i landet, enligt en granskning från Aftonbladet.

De som haft lättast att hitta jobb är de som bosatt sig i så kallade landsbygdskommuner med besöksnäring, enligt SVT. Där har 42 procent av dem som kom 2015 idag någon typ av anställning. Leksand är en sådan kommun.  

– Vi har ett brett näringsliv, och jag tror också att det sociala sammanhanget är ganska lätt att komma in i, i en kommun som våran. Vi har ett öppet klimat som gör det lätt för människor att anpassa sig och även få jobb här, säger Göran Wigert, kommundirektör i Leksands kommun till SVT.

Svårare i pendlingskommuner

Det har varit svårare för de flyktingar som bosatt sig i så kallade pendlingskommuner, som ligger nära större städer. I genomsnitt har bara 27 27 procent av flyktingarna som kom 2015 i den typen av kommuner anställning, enligt SVT.  

Lessebo och Säter är exempel på pendlingskommuner nära större städer där de nyanlända haft det tufft. De som inte kommer ut på arbetsmarknaden lever på någon typ av bidrag och har det ofta svårt ekonomiskt.