Radar

Förvirring kring minkslakt i Danmark

Minkar på norra Jylland i Danmark.

Friska och coronafria minkar har avlivats i Danmark – trots att regeringen inte har juridiken på sin sida i sin uppmaning om masslakt. Nu ska ett förslag till lagändring läggas fram i folketinget.

Alla minkar – sjuka som friska – ska avlivas innan den 16 november. Det beskedet gav Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) i förra veckan sedan coronavirus muterats hos mink och spridits till människor på norra Jylland.

Men senare har det framkommit att regeringen saknar befogenhet att kräva att minkar utanför områden med smitta ska slaktas. Det har fått branschföreträdare och oppositionspolitiker att rasa – och livsmedelsminister Mogens Jensen (S) att be om ursäkt för regeringens otydlighet kring vad den har rätt att göra och inte.

Nytt lagförslag

Enligt nuvarande lagstiftning måste sjukdom ha upptäckts bland djur på en gård eller så måste gården ligga i ett område med smitta innan myndigheterna kan kräva tillgång till den för att döda djur.

Under tisdagen ska regeringen lägga fram ett lagförslag som ger myndigheterna rätt att avliva såväl sjuka som friska minkar i Danmark. Det oppositionella blåa blocket har dock sagt att det inte tänker rösta för förslaget i folketinget.

Det finns mellan 14 och 17 miljoner minkar i Danmark. Omkring 2,4 miljoner av dem har nu avlivats, meddelade myndigheten Fødevarestyrelsen i måndags eftermiddag.

Det är bland annat Fødevarestyrelsen som är ansvarig för massavlivningen – men vissa uppfödare tar hand om det själv mot ersättning. En del uppfödare utanför smittoområdet har stoppat slakten i väntan på att det juridiska läget ska klarna.

"Kaotisk process"

Bjarke Stevnsgaard Andersen har sedan i torsdags lagt 18 timmar på att avliva sina friska och coronafria minkar. I måndags dödade han den sista – och satte därmed punkt för 38 år som uppfödare.

Kvar fanns bara en dålig smak i munnen.

– Processen har varit kaotisk. Allt har gått så snabbt, säger han till Jyllands-Posten.