Radar

Trump med allt mindre medvind – och medhåll

Trumpanhängare utanför en rösträkningslokal i Detroit, Michigan under torsdagskvällen.

USA:s president Donald Trump hävdar att han fortfarande kan vinna valet och att Demokraterna försöker att stjäla det från honom. Samtidigt minskar hans chanser att få sitta kvar i Vita huset efter att Joe Biden tagit över ledningen i Georgia – och fortsatt att knappa in i Pennsylvania.

Kapplöpningen mot Vita huset blir allt jämnare. I Georgia, traditionellt ett starkt republikanskt fäste, leder nu den tidigare vicepresidenten Biden. Senaste gången en demokrat vann i delstaten var 1992.

President Trump fortsätter att hävda att svängningarna i rösträkningen tyder på valfusk.

– Om man räknar de giltiga rösterna så vinner jag enkelt. Om man räknar de ogiltiga rösterna, så kan de försöka att stjäla valet från oss, sade han under ett framträdande i Vita huset på torsdagskvällen.

Enligt presidenten har falska opinionsundersökningar genomförts inför valet för att lura republikanska väljare att stanna hemma i stället för att gå och rösta. Trump lade fram flera konspirationsteorier om vad han påstår är valfusk – utan att presentera några bevis. Han lämnade sedan presskonferensen utan att svara på frågor.

Republikansk kritik

Inifrån det republikanska fästet har presidentens senaste uttalanden mötts av osedvanligt lite medhåll. Den tidigare republikanske senatorn Rick Santorum säger till CNN att Trumps påståenden riskerar att elda på oroligheter.

– Ingen vald republikan kommer att ställa sig bakom det uttalandet, säger han och konstaterar att det inte finns några bevis på omfattande röstfusk för närvarande.

”En sittande president som underminerar vår politiska process och ifrågasätter legaliteten hos oräkneliga amerikanska röster, utan bevis, är inte bara farlig och felaktig – det underminerar hela den grund som detta land byggdes på”, skriver republikanen Will Hurd, som representerar Texas i representanthuset, på Twitter.

Enligt The New York Times bröt tv-bolagen ABC, CBS och NBC sändningen från presskonferensen, till följd av presidentens ogrundade anklagelser.

Avståndet krymper

Samtidigt fortsätter avståndet att krympa i Pennsylvania, en delstat där en seger ger hela 20 elektorsröster. Med 95 procent av rösterna räknade är skillnaden i delstaten nu 0,3 procentenheter, eller drygt 18 000 röster.

I Georgia gick Biden på fredagsförmiddagen, svensk tid, förbi Trump och leder knappt med 99 procent av rösterna räknade.

I Arizona, som vissa nyhetsbolag redan har ansett går till Biden, fortsätter också avståndet att minska – fast till Trumps fördel. Där skiljer nu omkring 47 000 röster och Bidens ledning har krympt till 1,6 procentenheter.

”Jag tycker att loppet är oerhört jämnt och att det är för tidigt att utse en segrare”, säger Fabian Neuner, statsvetare vid Arizona State University, i en mejlkommentar till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV