Radar

Fyra av fem barn misshandlas i israeliska häkten

Majoriteten av de palestinska barn som fängslas av israeliska styrkor blir bortförda från sina hem nattetid och bakbundna med ögonbindel.

Under tio år har hjälporganisationen Rädda barnen intervjuat nästan 500 barn på Västbanken som häktats i Israel. Drygt 80 procent har blivit slagna och nästan hälften nekades kontakt med advokat, visar undersökningen.

Varje år fängslas hundratals palestinska barn av israeliska myndigheter. Det är enda platsen i världen där barn systematiskt blir åtalade av en militär, istället för av ett civilt rättssystem. Den vanligaste anklagelsen är att ha kastat sten, vilket kan ge ett fängelsestraff på 20 år. 

– Vår undersökning visar hur barn drabbas av att bli bortförda från hem och familj nattetid, bli utsatta för hemsk behandling av militära styrkor och hur det här påverkar dem efteråt. Oavsett vad de är misstänkta för, oavsett om de är skyldiga eller oskyldiga – så ska barn behandlas som barn med alla de rättigheter det innebär, säger Anna Eggelind, biträdande internationell chef på Rädda barnen i ett pressmeddelande.

Drabbas av sömnlöshet och mardrömmar

Undersökningen visar att av de nästan 500 barn som intervjuats under tio års tid, har 81 procent upplevt fysisk misshandel. 89 procent har upplevt verbal misshandel och 52 procent hotades med att familjen skulle skadas. 88 procent fick inte tillräcklig vård eller vård i tid.

– De förstörde ytterdörren, gick in i mitt rum, täckte mitt ansikte med en påse och hämtade mig. Till min pappa sa de att jag skulle komma hem dagen därpå. Jag återvände efter 12 månader, säger en pojke som intervjuas i Rädda Barnens rapport, som häktades sex gånger som barn.

Rädda Barnens undersökning vittnar även om hur barn suttit i isoleringscell i flera veckor, blivit hotade med vapen och attackerats av hundar. När de återvänder hem drabbas många av sömnlöshet, mardrömmar, ätstörningar, beteendeförändringar och ilska. I vissa fall utvecklar barnen kronisk muskelvärk, huvudvärk, domningar och okontrollerbara skakningar, enligt Rädda barnen.