Radar

Fyra av fem barn misshandlas i israeliska häkten

Majoriteten av de palestinska barn som fängslas av israeliska styrkor blir bortförda från sina hem nattetid och bakbundna med ögonbindel.

Under tio år har hjälporganisationen Rädda barnen intervjuat nästan 500 barn på Västbanken som häktats i Israel. Drygt 80 procent har blivit slagna och nästan hälften nekades kontakt med advokat, visar undersökningen.

Varje år fängslas hundratals palestinska barn av israeliska myndigheter. Det är enda platsen i världen där barn systematiskt blir åtalade av en militär, istället för av ett civilt rättssystem. Den vanligaste anklagelsen är att ha kastat sten, vilket kan ge ett fängelsestraff på 20 år. 

– Vår undersökning visar hur barn drabbas av att bli bortförda från hem och familj nattetid, bli utsatta för hemsk behandling av militära styrkor och hur det här påverkar dem efteråt. Oavsett vad de är misstänkta för, oavsett om de är skyldiga eller oskyldiga – så ska barn behandlas som barn med alla de rättigheter det innebär, säger Anna Eggelind, biträdande internationell chef på Rädda barnen i ett pressmeddelande.

Drabbas av sömnlöshet och mardrömmar

Undersökningen visar att av de nästan 500 barn som intervjuats under tio års tid, har 81 procent upplevt fysisk misshandel. 89 procent har upplevt verbal misshandel och 52 procent hotades med att familjen skulle skadas. 88 procent fick inte tillräcklig vård eller vård i tid.

– De förstörde ytterdörren, gick in i mitt rum, täckte mitt ansikte med en påse och hämtade mig. Till min pappa sa de att jag skulle komma hem dagen därpå. Jag återvände efter 12 månader, säger en pojke som intervjuas i Rädda Barnens rapport, som häktades sex gånger som barn.

Rädda Barnens undersökning vittnar även om hur barn suttit i isoleringscell i flera veckor, blivit hotade med vapen och attackerats av hundar. När de återvänder hem drabbas många av sömnlöshet, mardrömmar, ätstörningar, beteendeförändringar och ilska. I vissa fall utvecklar barnen kronisk muskelvärk, huvudvärk, domningar och okontrollerbara skakningar, enligt Rädda barnen. 

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.