Radar

”Antalet inlagda patienter går rakt uppåt”

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under en myndighetsgemensam pressträff.

Folkhälsomyndigheten inför skärpta allmänna råd i Kronobergs och Södermanlands län. Därmed har 10 av landets 21 regioner striktare restriktioner än landet i övrigt.

Råden innebär att man i dessa regioner ska avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum. Man ska också avstå från att delta i möten, cuper, matcher och tävlingar.

Det meddelade Folkhälsomyndigheten på en presskonferens på torsdagen. Beslutet om Kronoberg och Södermanland gäller till och med den 26 november men kan förlängas.

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland, berättar att läget i regionen är allvarligt med ett stort antal positiva fall.

– Antalet inlagda patienter går rakt uppåt. Vi har också oerhört snabbt fått in iva-fall, det går väldigt fort här, säger han.

Regionen beslutar också att inte tillåta mer än 50 deltagare vid allmänna sammankomster. Samma sak gäller för Kronoberg.

Resa – helt okej

Utöver regionerna Kronoberg och Södermanland, har även Halland, Jönköping, Skåne, Stockholm, Uppsala, Örebro, Östergötland och Västra Götaland sådana råd där invånarna exempelvis avråds från att resa kollektivt och från att besöka inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum och museer, och att undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor med.

Det har nu gått mer än två veckor sedan de skärpta lokala restriktionerna infördes först, då i Region Uppsala.

– Vi har ännu inte fått någon utvärdering från Uppsala, så det är för tidigt att utvärdera konsekvenser på smittspridningen. Däremot har det fått en effekt på minskad användning av kollektivtrafiken, säger Karin Tegmark Wisell.

TT: Resor inom landet, hur ser ni på det?

– Enligt de skärpta rekommendationerna ska man endast umgås nära med sina hushållskontakter. Reser man till andra delar av landet ska det inte vara för att umgås nära med andra personer. Gör man det under säkra förhållanden som inte innebär ytterligare kontakter är det helt okej.

"Rejäl ökning"

Karin Tegmark Wisell påminner om att testningskapaciteten är ansträngd på många håll i landet – och att man därför ska följa riktlinjerna och inte testa sig i onödan.

90 patienter får intensivvård för covid-19 för närvarande. 661 patienter vårdas för sjukdomen på andra avdelningar på sjukhus – en rejäl 
ökning, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Eftersom det finns en eftersläpning räknar man med att antalet patienter inom sjukvården kommer öka, och Thomas Lindén betonar vikten av att fortsätta följa de allmänna råden för att minska smittspridningen så långt som möjligt.

– Om du har planerat en middag för många hemma hos dig, ställ in den. Ställ in festen hos en kompis och mötet med styrelsen. Sjukvården kan inte hur långt som helst kompensera för att du tar dig friheter, säger han

Fem nya döda

På torsdagen beslutade också en rad sjukhus i Västsverige att höja beredskapen och gå upp i så kallat stabsläge. Det handlar om Kungälvs sjukhus, Alingsås lasarett, Frölunda specialistsjukhus och Angereds närsjukhus.

Fem nya dödsfall med bekräftad covid-19 rapporterades under torsdagen. Därmed har totalt 6 002 smittade avlidit i landet.

I tisdags redovisades 31 nya dödsfall, och på onsdagen ytterligare 28. Från att som i slutet av sommaren och en bit in på hösten ha legat på ett–två dödsfall per dag, är snittet från mitten av oktober väsentligt högre.

Sammanlagt har 141 764 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.