Radar

Åtta av tio svenskar litar på andra

Tilliten mellan människor är hög bland både män och kvinnor, i alla åldrar, i alla delar av Sverige.

Förtroendet mellan människor är rekordhögt under coronakrisen. Åtta av tio svenskar, 82 procent, tycker att man i allmänhet kan lita på folk, enligt  en ny Sifoundersökning.

– Trots det tidvis höga tonläget i coronadebatten har krisen inte alls urholkat förtroendet människor emellan. Det är tvärtom rekordmånga svenskar som tycker att man i allmänhet kan lita på folk, säger pr-konsulten Patrik Westander i ett pressmeddelande.

Tilliten mellan människor är hög bland både män och kvinnor, i alla åldrar, i alla delar av Sverige och i nästan alla politiska läger. Det största undantaget är Sverigedemokraternas väljare, där bara två tredjedelar, 65 procent, tycker att man kan lita på andra.

Tilliten anmärkningsvärt stabil

Sifo har mätt tilliten mellan människor under fyra år i rad. Varje år har omkring åtta av tio svenskar svarat att de tycker att man i allmänhet kan lita på folk.

2017 var siffran 79 procent, 2018: 78 procent, 2019: 81 procent och 2020 nåddes rekordet med 82 procent.

– Den höga tilliten mellan människor är anmärkningsvärt stabil över tid. Många debattörer har länge varnat för fallande tillit på grund av faktorer som ökad invandring, försämrad välfärd och politisk polarisering, säger Patrik Westander.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV