Vi ställer 5 frågor till Mats Hylander, kyrkomusiker i Enånger-Njutångers församling i Hudiksvall, som har tonsatt alla Sveriges 25 landskap med alldeles egna orgelstycken.
Hur kom du på idén?
– Jag har skrivit musikaler för kyrkor tänkta att sprida det kristna budskapet på ett lite annorlunda sätt. Senare tyckte jag att flera av sångerna också skulle göra sig bra instrumentalt. Så jag började göra orgelarrangemang på några av dem. Ett stycke blev pampigt, då gick mina tankar till Uppland med sina många slott. Ett annat stycke lät mer som en dalakoral (folklig melodi från Dalarna). Och så föddes idén att skriva musik till alla Sveriges landskap.
Vilket landskap har du starkast anknytning till själv?
– Jag är uppväxt och har mina rötter i Västerbotten, även om jag flyttade därifrån när jag var 16. Men Västerbotten är inte ett landskap med stark särprägel. Jämtland till exempel är mer patriotiskt. Idag bor jag i Hälsingland som också har en stark egen identitet. Det är vanligt att folk pryder sina hus med Hälsingebocken. På somrarna ordnas spelmansstämmor som riktiga folkfester med hälsingeostkaka och folkdräkter. Jag inspirerades mycket av folkmusiktraditionen i Hälsingland, det var ett roligt stycke att skriva.
Vad inspirerade dig annars i de olika landskapen? Låter landets södra landskap annorlunda mot dem i norr?
– Möjligtvis är det lite mer melankoli i de nordligare landskapen. Målet har varit att ta fasta på något typiskt. För Bohuslän tänkte jag på vågor som slår mot klippor. Med Närke tänkte jag tågrälsdunk eftersom Hallsberg är knytpunkt för järnvägar. Men ibland har jag gjort mer personliga anknytningar till landskapen. I Skåne, där jag tillbringat somrarna sedan barn inspirerades jag av ungdomsthrillern Kullamannen som utspelar sig i Höganäs. Så det stycket går i moll och är lite mystiskt. Sen är Skåne språngbrädan ut mot kontinenten, så jag ville att stycket skulle få en internationell ”touch”. Det är uppbyggt på en så kallad fransk kadens.
Vilket landskap var svårast?
– Medelpad. Det är så medel på många sätt: ligger geografiskt mitt i Sverige, folkmängden är genomsnittlig. Placerar jag styckena i bokstavsordning hamnar Medelpad i mitten osv. Dessutom finns både kust, skog, storstad och mycket landskap, inget specifikt utan allt är väldigt allmänt.
Vilket landskap är du mest nöjd med?
– Västergötland. Det stycket jobbade jag jättemycket med, skrev om och om.
Det går att lyssna på de olika musikstyckena på Youtube ”Sveriges landskap”, där ett nytt landskap läggs upp varje vecka. För närvarande ligger 20 av 25 stycken uppe. Till våren eller nästa höst kommer en skiva. Noterna kommer också att ges ut i ett häfte av musikförlaget Wessmans.