Radar

Svenska freds: ”stoppa mördarrobotar”

Robotregn över Syriens huvudstad.

Riskerna med att använda artificiell intelligens (AI) för militära syften är enorma.  Det menar organisationen Svenska freds, som nu vill se ett internationellt förbud mot så kallade mördarrobotar.  

Helt autonoma vapensystem, så kallade killer robots eller mördarrobotar, kännetecknas av att de använder dödligt våld och styrs utan mänsklig kontroll, enligt Svenska freds.

Flera länder, som USA och Kina, har i dag den här typen av vapen under utveckling och så fort de används i strid är det för sent, hävdar kritikerna.

”Om mördarrobotar skulle bli verklighet skulle det radikalt förändra hur krig bedrivs. Om beslutet att använda dödligt våld flyttas från människa till maskin ställer det en rad etiska, moraliska, rättsliga och säkerhetsrelaterade frågor på sin spets”, skriver de i ett pressmeddelande.

Förbud diskuteras inom FN

För att stoppa mördarrobotar behövs ett förbud mot utveckling, produktion och användning av mördarrobotar, enligt Svenska freds. Det kräver ett omfattande arbete för att påverka stater och beslutsfattare att arbeta för ett internationellt förbud, menar de.

Utvecklingen av mördarrobotar diskuteras inom FN och i dagsläget står 30 stater bakom ett förslag om ett internationellt förbud.

Förbudet mot mördarrobotar skulle likna de förbud som redan finns för kemiska och biologiska vapen, personminor och klusterbomber, liksom den FN-konvention mot kärnvapen som antogs 2017, skriver Svenska freds, som tillsammans med över 150 organisationer är del av den globala kampanjen Campaign to Stop Killer Robots.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV