Radar

Sex punkter: Så gick debatten

En man i Seoul, Sydkorea, tittar på tv-sändningen från USA.

Frågetecknen var många inför den sista debatten mellan presidentkandidaterna i USA. Så här gick det:

Möjligheten att stänga av presidentkandidaternas respektive mikrofon var omtalad. Greppet togs för att undvika en upprepning av den kaotiska första debatten, då kandidaterna (mest Trump) återkommande avbröt varandra. Kanske räckte knappens blotta närvaro – för nattens debatt blev betydligt lugnare. Eller så lyckades moderatorn Kristen Welker med bedriften att tygla de båda kandidaterna. ”De höll faktiskt en riktig debatt”, konstaterar CNN.

2. Trumps tveksamma uttalanden.

Jag är den minst rasistiske personen i detta rum, sade president Donald Trump. Vilket fick en och annan att höja ögonbrynen, inte minst med tanke på att moderatorn Kristin Welker är svart.
Republikanen Trump drog också till med en attack mot vindkraft. Han hävdade att ”de är extremt dyra, dödar alla fåglar”, och att tillverkningen av dem släpper ut mer rök än fossilgas.

3. Attack på Bidens son.

Trump valde som väntat att ta upp demokraten Joe Bidens son Hunters affärer i Ukraina. Moderatorn Kristin Welker frågade också Biden om det i efterhand var något i relationerna som var olämpliga, vilket tvingade Biden i försvarsställning när han nekade till att något oetiskt skett.

4. Pandemin.

Några munskydd eller plexiglas syntes inte till, men ändå hägrade pandemin – ett av de viktigaste ämnena för väljarna – över debatten. Biden gick på offensiven och kritiserade Trumps tidigare påpekanden om att viruset skulle försvinna av sig själv. Trump försvarade sin insats, lyfte fram förhoppningarna om ett kommande vaccin och påpekade också att viruset finns i hela världen, och att ingen på förhand visste hur det skulle slå.

5. Avslutningsanförandet.

Båda kandidaterna fick avsluta med att föreställa sig vad de ville säga till alla som inte röstat på dem, om de stod som segrare och höll sitt installationstal. Trump valde att ta en sista chans att attackera sin motståndare. Biden sade å sin sida att han ville vara en president för hela USA:s folk, och att landets själ står på spel. Han lovade anständighet, ära, respekt, att behandla människor med värdighet, men kunde sedan inte hålla sig från att pika Trump:
Ni har inte fått så mycket av det de senaste fyra åren.

6. Vinnaren?

Expertröster beskriver debatten som en av Donalds Trumps bästa, där han bland annat ifrågasatte varför Biden inte lyckats genomföra sina planer under sina åtta år som vicepresident. Han var också relativt lugn och effektiv i sina attacker. Biden å sin sida var mer av en visionär, och pratade mer om vad han faktiskt ville genomföra, men hade bitvis svårt att få till de riktigt träffsäkra avslutningarna.

Men måhända ett tecken i tiden är att många korar moderatorn till segrare. Det är bara andra gången som en svart kvinna leder en dylik debatt, och Kristen Welker får genomgående mycket höga betyg för sin insats.