Radar

Regeringen vill begränsa rörelsefriheten

Socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen vill införa en ny pandemilag som ger ökade befogenheter att begränsa hur allmänheten rör sig. Det kan handla om badplatser, köpcenter eller kollektivtrafiken, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

I dag används både smittskyddslagen och ordningslagen för att begränsa hur folk får röra sig, för att minska smittspridningen. Men de lagar som finns är inte tillräckliga, anser regeringen.

– Ingen av den lagstiftning vi har träffar alla verksamheter som vi skulle vilja reglera under pandemin. Vi behöver fler verktyg i verktygslådan, säger Lena Hallengren till TT.

Den nya lagen ska först beredas av regeringen, men för att den ska bli verklighet krävs att det röstas igenom riksdagen. Lena Hallengrens förhoppning är att den nya lagen ska vara på plats i sommar.

"Pandemin har bara börjat"

–Lagen begränsar människors frihet att röra sig, möta andra, och även näringsfriheten. Därför kan det inte göras på några veckor. Det är viktigt att vi gör det noggrant och snabbt, säger Lena Hallengren.

På frågan om varför det här förslaget kommer först nu säger Lena Hallengren att den här pandemin bara har börjat.

– Vi är förmodligen inte ens mitt i den, utan vi har fortfarande lång tid kvar innan pandemin är över.

Som Dagens Nyheter var först med att rapportera ska regeringen även utreda en annan, långsiktig lag som kan användas vid pandemier i framtiden.

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, anser att en pandemilag “absolut kan vara bra.”

– Beroende på hur det utformas kan det vara rätt i sak, för att reglera folksamlingar på ett mer logiskt sätt. I dag behandlas folkmängder på fotbollsmatch och köpcentrum helt olika, säger Tobias Billström till TT.

C gör tummen ner

Centerpartiet är inte lika positivt. Enligt Anders W Jonsson, riksdagsledamot och gruppledare för partiet i riksdagen, tillfredsställer detta inte kraven som ställs.

– Vi har ett väldigt stort problem i att vi har en lagstiftning som inte begränsar smitta, utan vi behöver en enhetlighet i frågan, säger han till TT.

Anders W Jonsson hänvisar till att flera verksamheter med snarlika aktiviteter behandlas olika.

– Gröna Lund som klassas som nöjespark får inte ha öppet, medan Skansen, som kallas djurpark, får ha öppet fast de här två parkernas verksamheter är så gott som detsamma, tillägger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV