Radar

Svensk uppfinning ska minska coronaplasten

Ingenjörsstudenterna från Blekinge tekniska högskola har tagit fram en återvinningsbar skyddshandske som dessutom är biologiskt nedbrytbar.

Varje månad slängs flera miljarder engångshandskar i plast och avfallet har ökat till följd av pandemin. En del av skräpet hamnar i haven där det bidrar till plastföroreningar.

Det hoppas en grupp ingenjörsstudenter från Blekinge nu sätta stopp för med en ny uppfinning: återvinningsbara skyddshandskar.

Under pandemin används varje månad uppskattningsvis 65 miljarder engångshandskar, enligt en studie i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology. Det innebär en hel del avfall.

Miljödata från svenska sjukhus visar att personlig skyddsutrustning för engångsbruk står för en stor del av den miljöpåverkan som skapas av sjukvården och överlägset mest använt är engångshandskar som står för 44 procent av den totala konsumtionen.

Nu hoppas en grupp ingenjörsstudenter på Blekinge tekniska högskola ta fram en mer hållbar produkt. Studenterna har uppfunnit en återvinningsbar handske – Reglove – som i nuvarande prototyp kan återvinnas minst sex gånger.

Vill locka intressenter

Reglove är ett av 20 bidrag som tävlar om prispengarna i den internationella utmärkelsen i James Dyson Award, där 370 000 kronor står på spel.

– Det här är helt klart en möjlighet att locka till sig intressenter som vill vara en del av resan mot en grönare plastindustri. Om vi vinner har vi möjlighet att fortsätta bygga prototyper och utveckla idén, säger lagledaren Adam Backman, som studerar till civilingenjör i maskinteknik på Blekinge tekniska högskola.

Skyddshandsken är mycket lik en vanlig nitrilhandske fast med en väsentlig skillnad – den kan återvinnas. Foto: Hanna Franzén

Uppfinningen är ett system som producerar, steriliserar och återvinner skyddshandskar med hjälp av en kemiskt avancerad polyvinalkohol (PVA). Reglove-handsken fungerar som en vanlig nitrilhandske och är både slitstark och formbar.

– Anledningen till att man inte använder flergångsskyddsutrustning på sjukhus är på grund av renlighet och sterilitet. Eftersom det idag inte går att säkerställa sterilitet kan man inte återvinna materialet, säger han.

Ny maskin

Det problemet har studenterna löst genom att tillverka en ny maskin. Efter att Reglove-handskarna har använts lägger man dem i maskinen där de löses upp i vatten, steriliseras och återproduceras.

– Under pandemin ökar användningen av skyddsmaterial, man blir extra noga med sterilitet. Och som vi märkte i våras kan det uppstå underskott där sjukhusen inte får sin skyddsutrustning i tid, säger han och fortsätter:

– Vår maskin motverkar att det blir ett underskott eftersom det inte finns några leverantörer emellan. De som har maskinen vid sig kan producera så många handskar som man vill.

Samtidigt är det enligt Adam en mycket mer miljövänlig variant, då engångshandskar ofta fraktas halvvägs över jordklotet från länder i Asien. Handsken är dessutom biologiskt nedbrytbar och löses upp efter ett tag om den hamnar i havet.

Vinnaren av det internationella priset i James Dyson Award kommer meddelas i november.

Plasten under pandemin

Oljeprisets kollaps i samband med att coronaviruset spreds över världen gjorde att det blev billigare att nyproducera plastprodukter i stället för att återvinna.

Samtidigt ökade produktionen av personlig skyddsutrustning, ofta av engångskaraktär.

Bara sjukhusen i kinesiska Wuhan, där coronaviruset upptäcktes, skapade dagligen 240 ton plastskräp av medicinska engångsprodukter när pandemin rasade som värst i staden.

Källa: Science

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV