Radar

Årets barnvagnsmarsch hyllar barnmorskan

Barnvagnsmarschen har arrangerats varje år sedan 2010, med syfte att uppmärksamma mödradödligheten i världen.

RFSU:s årliga barnvagnsmarsch hyllar i år barnmorskor. Mellan den 22-27 oktober kommer flera barnvagnspromenader att arrangeras lokalt för att uppmärksamma behovet av fler utbildade barnmorskor och att Sverige ska göra mer för att ingen ska behöva föda barn ensam.

Världshälsoorganisationen WHO har utropat 2020 till Barnmorskans år. Idag skördar mödradödligheten hundratusentals människoliv, något som skulle kunna förhindras om det fanns fler utbildade barnmorskor, enligt RFSU. 

– Genom sitt åtagande med Agenda 2030 har världens ledare bestämt att mödradödligheten ska stoppas tills dess. För att det ska kunna genomföras behövs ytterligare 9 miljoner utbildade barnmorskor. Mycket görs redan men mer kan göras. Sveriges regering kan visa vägen, säger Hans Linde RFSU:s förbundsordförande i ett pressmeddelande. 

Nytt för i år är att barnvagnsmarschen arrangeras tillsammans med organisationerna Svenska Afghanistankommitten (SAK), Läkare i Världen, Läkare Utan Gränser och Svenska Barnmorskeförbundet.

Saknas barnmorskor i världen

– Vi ser hur förändring i ett av världens fattigaste länder ofta börjar med en barnmorska. I Afghanistan har fler verksamma barnmorskor bidragit till att mödradödligheten har minskat. Mycket återstår dock innan alla kvinnor i landet kan föda barn i säkerhet, säger Anna Ek, Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén.

Sverige har en av världens lägsta mor/barnadödlighet. En orsak, enligt Thomas Avén, Ordförande Läkare i Världen Sverige, är att vi har en väl utbyggd mödrahälsovård och duktiga barnmorskor i samband med förlossningen. 

– För oss är detta en självklarhet, medan det i stora delar av världen saknas barnmorskor. Genom att satsa på fler och välutbildade barnmorskor i alla länder, så skulle många liv kunna räddas, säger han. 

För att undvika att samlas i stora grupper kommer barnvagnsmarschen i år att arrangeras i mindre skala. De som vill delta uppmanas göra det var och när de vill mellan den 22 och 27 oktober.