Radar

Nobels fredspris till FN:s livsmedelsprogram

Människor köar för att hämta mat i Moçambique.

FN:s livsmedelsprogram (WFP) tilldelas Nobels fredspris 2020. ”Det är ett otroligt erkännande för de människor vi arbetar för”, säger Anne Poulsen, Nordenchef på FN:s livsmedelsprogram WFP, med gråten i halsen.

Anne Poulsen är överväldigad och överraskad.

– Det är det högsta erkännandet man kan få för dem som lever sina liv i fattigdom och i konflikter. Nu vänds strålkastarljuset mot dem, säger hon när TT når henne sekunderna efter beskedet om att organisationen tilldelas 2020 års Nobels fredspris.

Världslivsmedelsprogrammet grundades 1961 och är världens största humanitära organisation som arbetar för att utrota hunger.

"Drivande kraft"

I den norska Nobelkommitténs motivering lyfts behovet av internationell solidaritet och multilateralt samarbete:

”Norska Nobelkommittén har bestämt sig för att tilldela Nobels fredspris 2020 till FN:s livsmedelsprogram, för dess försök att bekämpa svält, för dess arbete med att förbättra villkor för fred i konfliktområden, och för att de är en drivande kraft i försöken att förhindra användandet av svält som vapen i krig och konflikter.”

Kommittén tar upp coronapandemin, som bidragit till en kraftig ökning av antalet offer för hunger i världen.

”I länder som Jemen, Kongo-Kinshasa, Nigeria, Sydsudan och Burkina Faso har kombinationen av väpnad konflikt och pandemin lett till en dramatisk ökning av antalet personer som lever på gränsen till svält. Mot bakgrund av pandemin har FN:s livsmedelsprogram uppvisat en imponerande förmåga att intensifiera sitt arbete”, står det i motiveringen.

"Okontroversiellt"

Ett okontroversiellt val, säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet om beskedet.

– Det har inte funnits någon given mottagare av fredspriset i år och då är det väntat att man går till de som jobbar med internationellt samarbete, säger Wallensteen till TT.

– Det behövs i dessa tider, då USA har dragit sig ur Parisavtalet och Världshälsoorganisationen WHO. Jag tror att priset kommer att bli ett lyft för FN:s livsmedelsprogram och hela frågan om att avskaffa hungern.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV