Startsida - Nyheter

Radar

Genomskinliga solceller utvecklas på flera håll i världen

På olika håll i världen dyker det nu upp olika tekniker för genomskinliga och halvgenomskinliga solceller.

Flera forskargrupper och företag runtom i världen håller på att utveckla genomskinliga solceller. Målet är att fönster på kontorsbyggnader ska kunna ge el. Kritiken är att det blir för varmt, men nu har forskare i Michigan hittat en teknik som verkar kunna lösa värmeproblemet.

På olika håll i världen dyker det nu upp olika tekniker för genomskinliga och halvgenomskinliga solceller. De flesta befinner sig fortfarande i ett tidigt stadium, men förhoppningen är att stora ytor som glasväggar och fönsterglas i framtiden ska kunna användas för elproduktion, rapporterar Ny teknik.

Marika Edoff, solcellsforskare och professor vid Uppsala universitet, är dock kritisk till möjligheten att klä in hela byggnadsfasader i genomskinliga solceller. Hon menar att det inte alltid är bäst ur hållbarhetssynpunkt och nämner ett avskräckande exempel från Sickla Udde, i Stockholm för flera år sedan.

– Där installerades ett takfönster med halvgenomskinliga solceller i ett vindsrum. Men rummet blev smällhett. Man fick använda enormt mycket energi för att kyla det rummet och då är det inte så mycket mening, säger hon till Ny teknik.

Stor potential

Men forskare vid Michigan State University har nu lyckats ta fram en teknik som ser ut att kunna lösa problemet med värmeutveckling, som bygger på att materialet bara ska absorbera de av ljusets våglängder som inte är synliga för det mänskliga ögat. Forskarna bedömer att denna teknik har stor potential att lyckas. 

I början av året installerades med hjälp av denna teknik en glasvägg med genomskinliga solceller på ett kontor i Kalifornien. Enligt en av forskarna fungerar väggen helt som den ska, och ytterligare pilotinstallationer planeras nu på andra ställen i landet.

Om genomskinliga solceller placerades på USA:s fem till sju miljarder kvadratmeter glasyta i USA, skulle det kunna generera 40 procent av landets elbehov, uppskattar forskarna.

Marika Edoff är dock skeptisk till att genomskinliga solceller inom någon snar framtid ska vara en hållbar lösning som ersätter fönster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV