Radar

Alternativt nobelpris delas ut till människorättskämpar

En av pristagarna, advokaten Bryan Stevenson, får priset för arbetet med att reformera USA:s straffrättsliga system och för att ha gått till botten med den historiska rasismen i USA.

Författaren och advokaten Bryan Stevenson, juristen Lottie Cunningham Wren, och människorättsförsvararna Nasrin Soutodeh och Ales Bialiatski får dela på årets Right Livelihood-pris.

Right Livelihood-priset, som beskrivs som det alternativa fredspriset,  grundades 1980 för ”att hedra och stötta modiga människor som löser globala problem”, enligt stiftelsen.

Advokaten Bryan Stevenson får priset för arbetet med att reformera USA:s straffrättsliga system och för att ha gått till botten med den historiska rasismen i USA, rapporterar Sveriges Radio. Han står också bakom bland annat ett museum om slaveri och en minnesplats.

– Bryan Stevenson började jobba som ung advokat i det straffrättsliga systemet i Alabama och insåg snabbt att du behandlas bättre om du är rik och skyldig än fattig och oskyldig, säger Right Livelihood-stiftelsens chef Ole von Uexküll till Ekot.

Försvarar urfolks rätt till mark 

En annan som belönas är den iranska juristen och människorättsförsvararen Nasrin Soutodeh, som hungerstrejkar och dömts till ett långt fängelsestraff.

Bland pristagarna finns också Ales Bialiatski, grundare av Belarus ledande människorättsorganisation Viasna.

Juristen Lottie Cunningham försvarar urfolks lagliga rätt till mark och naturresurser i Nicaragua.

Pristagarna i år får en miljon kronor var.  Hittills har 182 pristagare från 72 länder mottagit priset. Förra året, 2019, gick priset till klimataktivisten Greta Thunberg.