Radar

Ovanliga paddor utrustas med radiosändare

På bilden en utrotningshotad svensk grönfläckig padda från strandängarna mellan Malmö och Falsterbo.

Nu tas nya tag för att rädda den utrotningshotade grönfläckiga paddan. För att få bättre förståelse för hur de rör sig kommer ett antal paddor på Öland att förses med radiosändare en kort tid varje år, uppger stiftelsen Nordens Ark i ett pressutskick.

Försöket är en del av en studie som syftar till att rädda arten från utrotning. Hittills har 17 paddor under september månad försetts med radiosändare – en två centimeter lång sändare med antenn som fästs med bälte runt magen. Varje år kommer 25 nya paddor utrustas med sändare, för att underlätta arbetet med att kartlägga hur de beter sig i det vilda.

”Det visade sig att paddorna rörde sig både längre och snabbare under tolv timmar än vad vi hade trott. En av dem hade tagit sig en sträcka i kuperad terräng som fågelvägen motsvarar 600 m, det är långt när man bara är 8 cm stor” säger Kristofer Försäter som arbetar med de grönfläckiga paddorna på Nordens Ark.

Arbetet med att få tillbaka den sällsynta paddan på Öland har pågått sedan 2003, ett projekt som sker i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar. Områden som kan vara attraktiva för paddan att leva på har gjorts i ordning.