Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Delta i skräpplockning i hela landet lördag den 19 september.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Men nu finns det också mycket utomhusaktiviteter. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Lördag 26 september

Vegoforum online
Vegoforum är ett kunskapsforum där forskare, experter, opinionsbildare och politiker föreläser och samtalar om fördelarna med vegomat. Det är också en mötesplats för såväl nyfikna som etablerade som vill träffa andra vegointresserade.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Online via Zoom
Anmälan och info: vegoforum.se/vegoforum-2020/

Vegomatens fördelar diskuteras på årets Vego­forum som i år är digitalt
Vegomatens fördelar diskuteras på årets Vego­forum som i år är digitalt. Foto: Jo Sonn/Unsplash

Lördag 26 september

Astronomins dag och natt
En av Sveriges största vetenskapsfestivaler firas nu för nionde gången med både digitala och fysiska evenemang över hela landet. Nytt för i år är ett omfattande online-program med livesändningar, föredrag och andra aktiviteter. Med “Jorden 2.0” som årets tema uppmärksammas både jakten på nya planeter och mänsklighetens strävan att förstå och förbättra vår egen planet. ”Vi drömmer om andra världar där ute, men vi vet också vilken planet vi håller närmast hjärtat”, säger Peter Linde, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.
För hela programmet se: astronominsdag.se/program 

Lördag 26 september–söndag 4 oktober

Miljövänliga veckan
En del av Naturskyddsföreningens kampanj Ta vara på det vi har, med inspiration och konkreta tips för att göra det lättare för oss alla att ta hand om våra ägodelar. Det blir bland annat utställning på biblioteken i Mora och Vara. Stora bytardagen den 3 oktober är dock framflyttad till 2021 på grund av coronaviruset. Kontakta din närmaste krets för att se vad som händer där du bor.
Info: www.naturskyddsforeningen.se/miljovanligaveckan

Lördag 3 oktober

Forum för lokal klimataktivism
Klimatriksdagen bjuder in till en digital inspirationsdag där lokala grupper kan presentera sig för varann. Det handlar om Klimatriksdagens akutplan för klimatomställning, coronakrisens konsekvenser och möjligheter, hur vi stärker lokala samhällens motståndskraft samt goda exempel på lokalt påverkansarbete och omställningsprojekt.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Online
Anmälan: Senast den 14 september via webbformulär
Info: klimatriksdagen.se/vad-vi-gor

Norrland

Fredag 2 oktober

Klimatmanifestation i Luleå
Fridays For Future Norrbotten ordnar manifestation för klimatet och den biologiska mångfalden.
Tid: 12.00–13.00
Plats: Utanför Smedjan, Storgatan 36, Luleå

Dansföreställningen Our House Is On Fire är baserad på tal av klimataktivisten Greta Thunberg
Dansföreställningen Our House Is On Fire är baserad på tal av klimataktivisten Greta Thunberg. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Lördag 3 oktober – torsdag 19 november

Turnerande dansföreställning: Our House is On Fire
I en föreställning baserad på tal av klimataktivisten Greta Thunberg tar Norrdans och koreografen Nicole Beutler grepp om vår planets mest brinnande fråga. I Our House is on Fire blir dansarnas kroppar tal och manifest som uppmanar publiken att handla. Nicole Beutler jämför dansarna med det grekiska dramats kör, där körens uppgift inte är att berätta historien, den lever vi redan i. Kören/dansarnas roll blir att reflektera, fundera och uppmuntra till handling.
Kostnad: 150-220 kr
Plats: Turnén startar på Härnösands teater den 3 oktober
Mer info:hemsidan kan du se alla aktuella speldatum och boka biljett

Svealand

Torsdag 8 okt – söndag 6 juni 2021

Trosa/distans: Kurs om Hållbara gemenskaper
Denna kurs utforskar hur vi som individer, gemenskaper och samhällen kan stå rustade inför samtidens utmaningar och bidra med positiva lösningar. Fokus ligger på gemenskaper med inslag av social permakultur, non-violent communication, sociokrati, art of hosting, naturnärvaro och inre omställning. Halvfart på distans med fem träffar från oktober 2020 till juni 2021.
Kostnad: Gratis, men boende, litteratur och studieresa tillkommer
Plats: Distans/Stensunds folkhögskola, Trosa
Anmälan och info: Senast 1 september på stensund.se/utbildningar/hallbara-gemenskaper

Götaland

Lör–sön 26–27 september

Skördefest i Tidan
Skördefesten på Vallby Sörgården erbjuder: Lokalproducerat och annat matnyttigt t ex ekologisk potatis från Sörgården, honung från bin på Sörgården, mat från andra länder mm. Hantverk: knypplade små vackra ting och handledsvärmare, hemgjord såpa och tvålar mm. Konstutställning – djur och naturmålning i akvarell och olja. Servering med fika och tre sorters hembakat. Den anrika, vedeldade kokevagnen serverar kokekorv och dricka. Utställning om Sörgården, frågepromenad, promenad i Vallbys historiska landskap och egen-guidning runt på gården.
Tid: 11.00 26 sept – 17.00 27 sept.
Plats: Vallby Sörgården, Tidan (mellan Mariestad och Skövde)
Mer info: se Sveriges hembygdsförbunds hemsida

Söndag 27 september

Industrihampa i Blekinge
En del anser att hampan är den mest miljövänliga växten på jorden. Stämmer det? Hampaodlaren David Appelgren ger inspiration samt lär dig hur du odlar hampa i trädgården eller i större skala.
Tid: 13.30–16.30
Plats: Skärva gård, Karlskrona
Anmälan: Senast 24/9 till karlskrona@naturskyddsforeningen.se
Info: www.facebook.com/skarvagard

Söndag 27 september

Reparationskafé i Malmö
Vill du få hjälp att laga trasig elektronik, fika, lära dig mer eller hjälpa andra? Målet är att sänka tröskeln för att reparera trasig elektronik och att sprida kunskap för att minska elektronikavfallet.
Tid: Varannan söndag 12.30–15.30
Plats: Stpln, Stapelbäddsgatan 3, Malmö
Info: stpln.org/repair-cafe

Onsdag 30 september

Uddevalla: Samtal om inre omställning
En samtalsserie som sätter fokus på hur du kan utveckla dina inre styrkor och färdigheter för ett bra liv i en omtumlande och föränderlig värld. Hur du kan öka din förmåga att anpassa dig till nya omständigheter, återhämta dig från motgångar, hitta mening och kraft att engagera dig i de yttre omställningar som kommer att krävas. Under fyra träffar utforskar deltagarna begreppet inre omställning med hjälp av goda exempel, verktyg och metoder. Kursledare är Annelie Nilsson, coach och samtalsledare med fokus på hållbarhet. Arrangör är Studieförbundet vuxenskolan väst. 
Tid: 18.00–20.15
Plats: Billströmska folkhögskolan, Stenkyrkovägen, Kållekärr
Anmälan: via event på Facebook eller sv.se/vast (sök kursnamn) alternativt genom kundtjänst 010-33 00 900.

Den 7 oktober har du möjlighet att bland annat lära dig om kompostering och andra viktiga komponenter inom ekologisk odling på Naturcentrum i Linköping
Den 7 oktober har du möjlighet att bland annat lära dig om kompostering och andra viktiga komponenter inom ekologisk odling på Naturcentrum i Linköping. Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Onsdag 7 oktober

Nybörjarkurs i ekologisk odling
Lär dig om kompostering, olika jordar, täckodling, samodling, gröngödsling, växtföljd, livet i jorden, förvaring av grönsaker, djupbäddar, odlingslimpor och fröodling. Del två och tre hålls den 4 november respektive 9 december.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Naturcentrum i Linköping
Kostnad: 350 kr
Anmälan: Marek Rolenec på kansli@fobo.se
Mer info: www.fobo.se

Längre fram ...

Onsdag–torsdag 14–15 oktober

Lokalekonomidagarna online
Ett kunskapande möte mellan forskare och praktiker om lokal ekonomi och sociala innovationer för att hitta nya vägar för att skapa värde, lösa problem och bygga mer hållbara lokalsamhällen.
Tid: 9.00–17.00
Plats: Online
Anmälan och info: lokalekonomi.helasverige.se

Fredag 16–söndag 18 oktober

Naturnära skogsbruk i Dalarna
Lär dig grunderna för naturnära skogsbruk (Lübeckmodellen), en ekosystembaserad och hyggesfri skogsbruksform där man arbetar med plockhuggning och naturlig föryngring.
Tid: 15.00–15.00
Plats: Fridhem kursgård och vandrarhem, Bruksallén 16, Stjärnsund
Kostnad: Från 2 000 kr inklusive lunch och fika
Anmälan och info:webbplatsen plockhugget.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV