Radar

Nu startar nomineringen för årets volontär

Ungdomsvolontärer i samarbete med Fryshuset delar ut gratis mat och informerar om coronaviruset och Covid-19 på olika språk i Tensta centrum.

Tre miljoner svenskar, eller 53 procent av alla invånare, är ideellt engagerade och lägger i snitt 15 timmar i månaden på ideellt arbete. Det skriver Volontärbyrån, som nu för fjärde året i rad ska utse årets volontär.

–Vi vill hylla det starka ideella engagemanget i Sverige, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån i ett pressmeddelande.

Hon menar att det finns väldigt många sätt som en kan engagera sig ideellt på, allt ifrån läxhjälp till brottsofferstödjare eller fotbollstränare.

– Inte minst coronapandemin har lyft upp betydelsen av det ideella engagemanget och på Frivilligdagen vill vi nu uppmärksamma en av alla eldsjälar som finns, fortsätter hon.

FN:s internationella frivilligdag äger rum den 5 december och fram till den 15 oktober kan ideella organisationer nominera någon av sina frivilliga som de tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet. På Volontärbyråns hemsida står det att den som nomineras ska ”ha gjort skillnad för såväl organisationen som sin omgivning”, hen ska också ha ett pågående engagemang, men det spelar ingen roll om hen är ny som volontär eller om engagemanget har pågått en längre tid.

Förra årets vinnare blev Kjella Jonsson som är engagerad i Hej Främling! i Jämtland, och som stöttar unga vuxna i deras asylprocess.

2018 vann Gunilla Yhuel Sätterberg som är engagerad i Seniornet Botkyrka, som arbetar för att minska det digitala utanförskapet bland äldre och 2017 års vinnare var Mahfozullah ”Maffe” Ganji från Tamam Lund, en organisation som arbetar med mångfald, antirasism och ungas samhällsengagemang.