Energi · Landets Fria Tidning tipsar

LFT Tipsar: 10 spännande samtal på årets Bokmässa

Så här brukar det kunna se ut när Bokmässan äger rum på Svenska mässan i Göteborg.

Bokmässan i Göteborg brukar innebära trängsel, långa signeringsköer och massvis med böcker. I år ser det, på grund av coronapandemin, ganska annorlunda ut. De samtal som brukar äga rum har flyttat till webben och går att ta del av på Bokmässan Play. Tråkigt för den som älskar att mingla, men kanske skönt för den som bor långt från Göteborg eller kanske helt enkelt trivs bäst med att följa samtal hemma från soffan. Här har vi valt ut några intressanta punkter ur årets mångsidiga program.

12.00–12.40 Vi i storstaden och ni ute i landet
Lyder den svenska litteraturen under det urbanas herravälde och vad innebär det för bilden av Sverige och de som bor här? Med författaren Erik Andersson och Lena Kvist, kulturchef Borås Tidning. Ytterligare gäst tillkommer. Moderator: Lena Ulrika Rudeke
Den här punkten är en del av Göteborgs litteraturhus digitala scen under bokmässan. 

13.30–14.00 Klimatkrisen och vårt framtida liv 
I boken Klimatkrisens Sverige beskriver journalisten Erika Bjerström en förändring som inte längre går att hejda. I Åtta steg mot avgrunden – vårt framtida liv på planeten går Jonathan Jeppsson igenom de faktiska klimatförändringar vi står inför, decennium för decennium, fram till 2100. De två klimatjournalisterna möts i ett samtal om hur livsvillkoren för människan kommer att förändras och om utmaningen för demokratin.
Programledare: Johan Åsard, journalist. 
Arr: Norstedts och Ordfront

14.00–14.30 Moderna nomader
Fotografen Emma Svensson blev lämnad sex veckor efter sitt sagobröllop, men istället för att låta sig knäckas gjorde hon sig av med alla prylar, flyttade in i en van i Alperna och började bestiga berg. I Honeymoon, hejdå & bergen som väntar berättar hon om sin resa. I hälsoförfattaren Ulrica Norbergs bok Nomad utforskas den nya trenden nomadism som spås bli vår tids nya väg mot att hitta balans, oavsett var i livet vi befinner oss. Ett samtal om den läkande kraften i att vandra och bli ett med naturen.
Programledare: Martin Wicklin, journalist.
Arr: Harper och Collins och Norstedts

14.45–15.15 De ensamma männen
Medelålderns borttappade mansroller står på olika sätt i fokus för Malin Lindroth och David Wiberg. I romanen Rolf tecknar Malin Lindroth ett porträtt av en anonym 60-årig man i beige vinterjacka som väntar på att bli förlöst från sin ensamhet. David Wiberg skriver i En vuxen människas bekännelser om en medelålders man som ser sitt liv rasa samman och om försöken att rekonstruera det med hjälp av en berättelse. Här möts de i ett samtal om män på gränsen till sammanbrott och om två människoöden i all sin komplexitet.
Programledare: Kristoffer Andersson, journalist.
Arr: Norstedts och Piratförlaget

16.00–16.30 Friheten och dess fiender
Frihet är ett honnörsord för alla ideologier. Det är också ett begrepp med oändliga tolkningsmöjligheter. Vilka är de största hoten mot friheten idag och vilka inskränkningar är vi beredda att acceptera? Är strävan efter ekonomisk jämlikhet och social trygghet en förutsättning eller ett hinder för individuell frihet? Nina Björk, aktuell med Om man älskar frihet, och Mattias Svensson, skribent, samtalar om vad frihet är och vad som hotar den.
Programledare: Johar Bendjelloul, journalist.
Arr: Timbro förlag och Wahlström & Wistrand

Söndag 27 september

12.00–12.30 Klimathotet i litteraturen
Hur skriver man fiktion om klimatkrisen Med drastisk humor petar Jesper Weithz i sin roman 2020 i de existentiella, filosofiska och politiska frågor som klimatkrisen ställer om relationerna mellan människa och natur, fattig och rik, optimist och pessimist. Erik Lewins spänningsroman Arvet efter oss handlar om fredlig miljöaktivism som övergår i ekoterrorism. Thomas Engström och Margit Richert har rest över hela jorden och använder sina erfarenheter i thrillertrilogin Nattavaara, som handlar om ett framtida feodalt Sverige.
Programledare: Josefin Johansson, komiker.
Arr: Bokfabriken, Nona och Ordfront

Gina Dirawi deltar i ett samtal om kvinnlig frigörelse tillsammans med Marie Lundström och Annika Norlin
Gina Dirawi deltar i ett samtal om kvinnlig frigörelse tillsammans med Marie Lundström och Annika Norlin. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT. 

12.45–13.25 I fokus: Marie Lundström, Annika Norlin, Gina Dirawi
Norrland, begär och frigörelse. I radioprofilen Marie Lundströms romandebut Sanningens kalas kastas 48-åriga Isabel mellan farliglyckan och stortvivlet av en man som inte är hennes. Låtskrivaren och artisten Annika Norlins skönlitterära debut Jag ser allt du gör är en novellsamling om en grupp människor på skav mot tillvaron. Prisbelönta programledaren och komikern Gina Dirawi romandebuterar även hon med Paradiset ligger under mammas fötter. Tre unga kvinnor, från Norrland till Beirut, längtar alla efter frigörelse – men som kvinna är priset man betalar högt.
Programledare: Ika Johannesson, journalist.
Arr: Norstedts, Wahlström & Wistrand och Weylers

14.30–15.00 Att sätta Norrland på spänningskartan
Vad tillför miljön i spänningsskapandet? Hans Rosenfeldt och Stina Jackson delar kärleken till Norrland och skriver båda spänning som utspelar sig i glesbygden norröver. Hans Rosenfeldt är aktuell med Vargasommar, den första boken i en ny serie som utspelar sig i Haparanda. Stina Jackson har efter den hyllade debuten Silvervägen skrivit spänningsromanen Ödesmark, som utspelar sig i en by med samma namn utanför Arvidsjaur. Tillsammans pratar de om vad platsen betyder för berättelsen och vilka avtryck norra Sverige sätter i deras texter.
Programledare: Kattis Ahlström, journalist.
Arr: Albert Bonniers förlag och Norstedts

15.15–15.45 Den svenska naturvurmen
Allt fler svenskar söker sig ut i naturen för att hitta en plats för kontemplation. Men varifrån kommer den naturtillvända andligheten? Är dagens digitala samhälle och krav på ständig tillgänglighet orsaken till vår längtan efter att vara del av någonting större? I Granskogsfolk tecknar David Thurfjell den svenska naturkärlekens religionshistoria. I Närmare naturen förmedlar Åsa och Mats Ottosson forskningen om naturens hälsoeffekter. Här möts de tre i ett samtal om naturvurmen genom tiderna och om hur vi finner existentiellt fotfäste i naturen.
Programledare: David Fjäll, journalist.
Arr: Bonnier Fakta och Norstedts

16.00–16.30 Klassamhällets comeback
På 1990-talet hördes ofta att klass spelat ut sin roll, men på 2000-talet återkom klassdebatten med kraft. Skillnader i utbildning, arbetsmiljö och hälsa blev tydliga och arbetarklassen åter en maktfaktor som kan avgöra val. Under coronakrisen har klassfrågan ännu en gång aktualiserats. Vad betyder klass idag och hur kan definitionen forma debatten de kommande åren? Medverkande: Daniel Suhonen, chef Katalys och redaktör för Klass i Sverige; Karin Pihl, liberal debattör och skribent; Åsa Linderborg, författare och kulturjournalist; Caspian Rehbinder, statsvetare Timbro.
Programledare: Jörgen Huitfeldt, journalist.
ARR: Katalys, Polaris och Timbro förlag

Hela årets program finns på bokmassan.se. Där går du också in för att följa programpunkterna. Om du skapar en användarprofil kan du även, kostnadsfritt, se alla seminarier i efterhand till och med den 31 december. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV