Startsida - Nyheter

Radar

Framtidsveckan i Örebro: mötesplats för lokal omställning

Klimatstrejk i Nora.

Framtidsveckan i Örebro län har i år blivit fem veckor lång. Från den 26/9 till den 1/11 erbjuds ett smörgåsbord av aktiviteter, samtal och föreläsningar på temat ”Hållbarhet och omställning” som ska inspirera länets invånare till att bli hållbara medskapare.

Tanken med framtidsveckan är att välkomna alla att medverka och sprida positiva exempel; till exempel genom att visa sin odling, sin skog, sina solceller hemma, eller ordna en lokal skördemarknad. Ett varierat program med mötesplatser för lokal hållbar utveckling väntar besökarna.

Arrangemangen äger rum på gårdar, i butiker, i naturen, skolan, föreningslokaler eller på torget. Förutom klimatsmarta tips och nätverkande kan man under vecka 40, Miljövänliga veckan, även lära sig mer om ägodelande i praktiken: Hur man sköter om sina prylar, eller lagar det som är trasigt.

Skördemarknad i Latorp. Foto: Ewa Overmeer

Maria Westerholm som är årets projektledare inom ROS-nätverket, Regional Omställning i Samverkan, tipsar om en aktivitet i samma anda i Wadköping, i centrala Örebro:

– I teaterladan kommer det att finnas både traditionell loppis, kläd- och bokbyte och möjlighet att återbruka, till exempel få hjälp att sy ett kaffefilter av tyg. Det blir också en prylbytardag i Föreningarnas Hus i Örebro.

Möjlighet till större deltagande

I Framtidsveckans infofolder står att läsa att en förändring av vanor och beteenden kräver förändringar på alla områden; hur vi producerar mat och energi, hur vi reser och hur vi bor och bygger. Handlingsalternativet skapar vi tillsammans, menar man.

Tack vare att Örebro län i år erbjuder aktiviteter under en längre period, ges möjlighet till större deltagande och fler personliga möten, berättar Ankie Rauséus, som är Naturskyddsföreningens representant inom ROS-nätverket.

– Mer tid gör att människor hinner besöka fler platser. Den som vill medverka med en aktivitet kan anmäla sitt intresse när som helst under vägens gång, det finns ingen deadline.

Ankie Rauséus, Naturskyddsföreningens representant inom ROS-nätverket (Regional Omställning i Samverkan). Foto: Maria Eremo

Framtidsveckan smygstartade redan 19-20 september med den nationella omställningskonferensen som i år anordnades digitalt av Omställningsnätverket och Studiefrämjandet Göteborg Sjuhärad. Konferensen hade temat ”Små handlingars storhetstid”.

Under söndagen anordnade ROS en fysisk regional träff i Örebro där man kopplade upp sig mot den nationella konferensen. På konferensen talade man om vikten av att samverka med andra och det gör man i Örebro län, menar Ankie.

– Trots pandemin rullar det på här. Tack vare att vi är många olika organisationer inom ROS-nätverket har vi ganska bra koll på vad som händer, både på det lokala planet, regionalt och nationellt. Tillsammans enas vi om vad nätverket ska fokusera på och hur vi kan stärka och synliggöra de lokala grupperna.

Ökat intresse för omställning

Två konkreta sätt de gör det på, menar hon, är nyhetsbrevet Framtidsstafetten och länets Framtidsveckor.

– Vi planerar även för en framtidsfest i höst, där vi kan umgås och fira alla lokala omställningsinsatser som sker i länet.

Att intresset för omställning ökar bland allmänheten är tydligt. Under det dryga decennium Framtidsveckan har verkat – den första ägde rum 2009 i Söderhamn – har verksamheten expanderat och spridits till många delar av Sverige. Idag engagerar den kommuner, organisationer, studieförbund, politiska partier och företag till ideella föreningar och enskilda personer.

Naturskyddsföreningens klimataktion i Mariebergs köpcentrum under miljövänliga veckan 2019. Foto: Ankie Rauséus

Från och med lördag finns alltså möjligheten att besöka en öppen gård, gå på höstmarknad, delta i gröna promenader eller att följa med Ankie Rauséus på en naturguidning. Hur många som kommer att delta i Framtidsveckan i år i Örebro län vet Ankie inte, men hon menar att det inte är antalet som är viktigt utan de personliga mötena:

– Utan länets första framtidsveckor 2011 och 2012 skulle nog inte ROS funnits, och kanske inte heller det engagemang som idag finns kring att skapa lokal omställning tillsammans med andra. Därför fokuserar vi inte så mycket på antalet personer utan på att de som kommer är de rätta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV