Radar

Amnesty: ”Skicka inte tillbaka migranter till Libyen”

Tiotusentals flyktingar och migranter som korsar Medelhavet från Libyen utstår oerhört lidande när de sedan skickas tillbaka.

Tiotusentals flyktingar och migranter i Libyen utsätts för fruktansvärda övergrepp som som tortyr, våldtäkt, godtyckliga gripanden och utomrättsliga avrättningar. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

— Flyktingar och migranter utstår ett oerhört lidande i Libyen, och riskerar sedan sina liv till havs i sitt sökande efter trygghet i Europa – bara för att bli infångade och tillbakaskickade till Libyen och utsatta för samma övergrepp de försökt fly ifrån, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för arbetet med flyktingar och migranter på Amnesty Sverige i ett pressmeddelande.

Rapporten Between life and death: Refugees and migrants trapped in Libya´s cycle of abuse publiceras en dag efter att EU-kommissionen presenterade sitt förslag till ny migrationspolitik (Migration Pact) – ett förslag som förmodligen ytterligare kommer att förvärra situationen för migranterna genom sitt starka fokus på gränskontroller, enligt Seidlitz. 

– Att situationen i Libyen över huvud taget inte nämns är i sig talande. Pakten leder inte till varken till lindring eller till någon lösning för de flyktingar och migranter som är drabbade, säger Madelaine Seidlitz.

I rapporten dokumenteras de övergrepp som flyktingar och migranter vittnar om. Det handlar om utomrättsliga avrättningar, påtvingade försvinnanden, tortyr, våldtäkter och annat sexuellt våld, godtyckliga gripanden, påtvingat arbete och exploatering — övergrepp utförda av statliga och icke-statliga aktörer.

EU måste tänka om

Rapporten tar också upp den utveckling som skett den sista tiden, som att personer som har skickats tillbaka till Libyen har flyttats till förvar som inte är officiella förvar och den förflyttning av tusentals flyktingar och migranter som skett från östra Libyen.

—Med tanke på de libyska myndigheternas totala oförmåga att hantera det långvariga mönstret av övergrepp mot flyktingar och migranter, också från statliga företrädare och statligt knuten milis, måste EU och dess medlemsländer totalt tänka om när det gäller deras samarbete med libyska myndigheter, säger Diana Eltahawy, Amnesty Internationals regionchef för Mellanöstern och Nordafrika.

Enligt Amnesty borde inte den som blivit räddad ur Medelhavet skickas tillbaka till Libyen, utan istället sättas i land på en trygg plats.

Sedan 2016 har EU:s medlemsstater, med Italien i täten, samarbetet med libyska myndigheter och bistått med motorbåtar och med träning och assistans i koordinerandet av operationer till havs för att säkerställa att människor som försöker fly landet med båt fångas in och tas tillbaka till Libyen.