Radar

Hampa och raps kan bli proteinrik mat

 Rapsfrökaka heter den restprodukt som blir över när man pressar rapsolja.

Forskare vid Lunds universitet har framställt en sorts vegetabilisk ”hampakött”. Nu ska även resterna från rapsoljetillverkning bli proteinrik mat som kan räcka till Sveriges halva befolkning. 

– Vi står inför en klimatkatastrof där många människor måste byta från hög andel animaliskt protein till vegetabiliskt för att sänka klimatpåverkan på det vi äter, säger Karolina Östbring, livsmedelsforskare vid Lunds universitet i Vetenskapens Värld, som i det senaste avsnittet handlar om framtidens mat. 

Tillsammans med sina kollegor på Lunds universitet har hon låtit hampaproteinerna gå genom en sorts tryckkokare, som med hög temperatur och tryck omvandlar strukturen så att ”hampaköttet” får tuggmotstånd. Det är första gången någonsin forskare testar något liknande.

Rapskött - framtidens mat?

Nästa steg är att framkalla ”rapskött” av rapsfrökaka – som innehåller mer protein än kött.

– Om man tar all raps som odlas i Sverige på ett år, tar all den rapsfrökaka som blir över och plockar ut varenda proteinmolekyl som finns, då skulle det räcka till halva svenskarnas proteinbehov under ett år, säger Karolina Östbring. 

Rapsfrökaka är besk i smaken och har hittills främst getts till kor. Men forskarna vill försöka få bort den beska smaken genom att skala rapsfröna. De anser att det vore mer effektivt om människor åt rapsproteinerna direkt, istället för att äta upp nötköttet senare. 

Karolina Östbring tror att resterna från rapsfrökaka har stor potential att hamna på våra tallrikar i framtiden eftersom den innehåller protein av så hög kvalitet.

– Det finns inga vegetabilier som har precis rätt sammansättning som våra kroppar behöver, men soja och raps ligger närmast i hela växtriket, säger Karolina Östbring.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV