Energi · Valdemars odlingslotteri

Blandade känslor i slutet av odlingsåret

Snart är det slutskördat för säsongen, men än finns lite kvar.

I den här spalten skriver vår redaktionsmedlem Valdemar Möller om sin första odling i större skala och delar med sig av tips och problem längsmed vägen. Här kan du läsa de tidigare delarna.

Utanför mitt fönster är himlen grå och bladen på björken har börjat gulna. Hösten har kommit och det börjar snart bli dags för mig att slå igen odlingsbutiken för i år.

Jo, jag vet att det är möjligt att odla året runt, och att många också gör det. Vintersallat, vissa kålväxter och spenat kan skördas sent på hösten, ibland till och med i december. Många börjar också så fröer i november-december för att kunna skörda på den tidiga våren. Har man ett växthus finns också väldigt goda möjligheter att odla sent på året. Men för egen del kommer jag att gå i ide under vintern. Några veckor till kommer jag fortfarande att kunna skörda potatis, lök, gula ärtor och bönor, men sen får bäddarna vila till nästa år. Det känns lite vemodigt men också lite skönt.

Att jobba heltid och samtidigt ha tid för att odla är inte alltid det lättaste. Den här tiden på året börjar ju också solen att gå ner ganska tidigt och jobbar man till fem-sex på kvällen så finns det inte så många timmar att spela på innan det blir mörkt.

Trots att jag har haft en del problem med mördarsniglar, sorkar och frön som inte velat gro så får jag ändå säga att jag är ganska nöjd med mitt första odlingsår. Ambitionen från början var visserligen att sälja en del och det har jag nästan inte alls gjort. Häromdagen sålde jag i och för sig lite potatis till en förbipasserande men annars har jag i huvudsak ätit själv av det jag har skördat, frusit in eller gett bort till vänner. Men jag har fått fantastiskt goda sockerärtor, ståtliga salladslökar och ett överflöd av gula ärtor så jag känner mig ändå glad.

Ekonomiskt har det förstås varit en förlusthistoria, men det hade jag å andra sidan räknat med från början. Jag har inte haft några skyhöga utgifter men det har ändå kostat en del för arrendet och inköp av fröer, och eftersom jag knappt har sålt har jag alltså inte haft någon direkt inkomstkälla. Men det är inte för att bli rik som jag valt att odla, belöningen har varit att få skörda egenhändigt odlade grönsaker och att få göra någonting praktiskt utomhus.

Hur det blir nästa år är ännu oklart, förmodligen kommer jag fortsätta att odla, kanske tillsammans med någon annan och förhoppningsvis lite mer välorganiserat. Då blir det antagligen också lite fler grödor än de jag har haft i år. Tills dess njuter jag av det jag har kvar att äta från årets odlingssäsong.