Radar

Amnesty: ”Twitter sviker kvinnor”

 Amnesty anklagar Twitter för att inte göra tillräckligt för att skydda kvinnor mot övergrepp, näthat och trakasserier.

Trots upprepade löften gör Twitter fortfarande inte tillräckligt för att skydda kvinnor mot övergrepp, näthat och trakasserier som sker på nätet. Det visar en ny rapport från Amnesty International.

2018 lyfte Amnesty omfattningen av övergrepp mot kvinnor som sker på Twitter, och har sedan dess presenterat flera rekommendationer som plattformen borde införa för att skydda kvinnor mot övergrepp.

När Amnesty nu går igenom vad Twitter gjort för att följa rekommendationerna i rapporten Twitter Scorecard , konstaterar de att företaget misslyckats i att hantera näthatet och trakasserierna.

—Vår analys visar att även om vissa framsteg gjorts så gör Twitter fortfarande inte tillräckligt för att skydda sina kvinnliga användare, och det leder till att kvinnor tystnar eller självcensurerar sig på Twitter, säger Rasha Abdul Rahim, en av cheferna för Amnesty Tech i ett pressmeddelande.

Underminerar kvinnors rätt att uttrycka sig 

Amnestys analys visar bland annat att transparensen kring hur bolaget hanterar anmälningar om övergrepp behöver öka. Till exempel ger Twitter fortfarande inte ut detaljerad statistik på landnivå av antal användare som rapporterar om övergrepp. 

Inte heller tillhandahåller Twitter data om hur många användare som rapporterar in specifika sorters språkliga övergrepp, som till exempel övergrepp som baseras på kön eller etnisk tillhörighet.

—De ständiga övergrepp som kvinnor utsätts för på Twitter underminerar deras rätt att fritt och utan rädsla uttrycka sig själva. De här övergreppen är i högsta grad intersektionella och kvinnor från till exempel etniska och religiösa minoriteter, hbtqi-personer, icke-binära och kvinnor med funktionsvariationer är i större omfattning utsatta för övergrepp, säger Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter, Amnesty Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV