Radar

Lukasjenkos utmanare talar inför FN

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja.

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja väntas under fredagen tala under ett videomöte med FN:s människorättsråd om situationen i landet.

Även FN:s människorättschef Michelle Bachelet kommer att tala under den extrainsatta debatten med fokus på de belarusiska myndigheternas övergrepp mot oppositionella och demonstranter.

Omfattande protester har skakat landet efter valet den 9 augusti, som Aleksandr Lukasjenko påstår sig ha vunnit med 80 procent av rösterna. Den auktoritäre presidenten, som styrt landet i 26 år, har vägrat gå med på kraven om att kliva åt sidan och har vänt sig till Ryssland för hjälp med att hålla fast vid makten.

Säkerhetsstyrkorna har gripit tusentals demonstranter. Många har anklagat polisen för misshandel och tortyr.

EU, som begärt ett möte i rådet, har lagt fram ett resolutionsutkast där man uttrycker oro över ”trovärdiga anklagelser om människorättsövergrepp som har ägt rum i Belarus inför presidentvalet 2020 och efteråt”, samt utbredda trakasserier mot oppositionen, människorättsförsvarare och journalister.

Beslutet att hålla debatten fattades efter stöd från 25 av människorättsrådets 47 medlemmar. Det är sjätte gången i rådets 14-åriga historia som en sådan extrainsatt, så kallad ”brådskande debatt”, hålls.