Radar

Sveriges första yttrandefrihetsbibliotek öppnas i Malmö

Dawit Isaak-biblioteket är ett samarbete mellan Malmö Stadsarkiv, Biblioteken i Malmö svenska PEN och organisationen ICORN.

I dag, tisdag, invigs Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. Biblioteket kommer att ha litteratur skriven av författare som på grund av sin profession utsatts för censur, förtryck eller tvingats till exil. 

Biblioteket kommer att ligga i Malmö Stadsarkivs lokaler och vara öppet för allmänheten från onsdag.

– För oss är det viktigt att Malmö stad är en plats där yttrandefriheten och den konstnärliga friheten kan samla nya krafter. Dawit Isaak-biblioteket är unikt i sitt slag och ett sätt för oss att konkret bidra till nationellt och internationellt uppsatta mål inom området kultur och yttrandefrihet, säger Pernilla Conde-Hellman, kulturdirektör, Malmö stad i ett pressmeddelande.

Bibliotekets samling innefattar samtid och historia, lokalt och globalt, samt facklitteratur för fördjupning och forskning.

– Det känns så bra att vi som offentlig verksamhet skapar denna arena för fri åsiktsbildning i en tid när demokratin hotas på flera håll runt omkring oss, säger Emelie Wieslander, chef för enheten för dokumentation och yttrandefrihet på Malmö Stadsarkiv.

Bibliotekets ambition är också att vara en plats för det fria samtalet. Under hösten ordnas regelbundna visningar av biblioteket, och den 22 september kommer Betlehem Isaak och berättar om kampen för sin pappa Dawit och boken Mitt liv utan dig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV