Energi

Svensk dokumentärfilm visas som stöd för folket i Belarus

Filmaren Staffan Julén har tillsammans med Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj gjort filmen "Lyubov - kärlek på ryska".

I filmen Luybov – kärlek på ryska har dokumentärfilmaren Staffan Julén följt författaren och nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj då hon intervjuat människor i Belarus och Ryssland om kärlek. Nu kommer filmen att visas på ett antal svenska biografer, intäkterna ska gå till det belarusiska folkets kamp. 

Svetlana Aleksijevitj tillhör oppositionsrådet i Belarus och sedan mitten av förra veckan skyddas hon i sitt hem av utländska diplomater. Staffan Julén som varit i kontakt med henne säger att hon är orolig för sin säkerhet, särskilt sedan alla andra medlemmar av oppositionsrådet redan har gripits eller tvingats i exil.

– Vad jag vet om henne är att hon till varje pris inte vill lämna landet. Hon är rädd för hon inte ska kunna komma tillbaka om hon åker iväg. Det är en förutsättning för hennes arbete att hon är i Belarus, så hon kommer kämpa in i det sista för att vara kvar, säger Staffan Julén i ett pressmeddelande. 

För att stödja Aleksijevitj och folket i Belarus kommer nu Staffan Juléns film, som gjordes under 2014-2017, att visas på biograferna Zita i Stockholm, Panorama i Malmö samt Kino i Lund. Samtliga intäkter kommer att gå till stöd för offren för regimens repression och våld.

Filmen går även att se digitalt på TriArt Play. Biografvisningarna sker med stöd av Svenska Pen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV