Radar

Stora bränder i Sydamerika kan leda till massdöd av djur

Resterna av en alligator efter att bränder svept över det brasilianska våtmarksområdet Pantanal.

Brasilianska Pantanal – världens största våtmarksområde på 200 000 kvadratkilometer – har haft 12 000 bränder i år. Inga människor har hittills dött, men bränderna riskerar att slå extremt hårt mot djurlivet.

Den senaste tiden har bränderna i USA uppmärksammats kraftigt i media. Men det är inte bara i USA det brinner, Sydamerika har hittills i år haft 100 000 bränder, och många av dem sker alltså i våtmarksområdet Pantanal.

Eftersom djuren som bor i området ofta befinner sig långt ifrån all bebyggelse är det få av dem som kan räddas. Ingen vet hur många djur som har dött hittills men enligt Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF, kan man få en uppfattning om man tittar på andra liknande bränder.

– I Australien var det tre miljarder djur som dog, säger han till SVT Nyheter.

Redan innan årets bränder såg situationen för djurlivet i Sydamerika väldigt mörk ut. Sedan 1970 har bestånden med ryggradsdjur minskat med 94 procent enligt WWF. Till de värst drabbade hör groddjur och salamandrar.

Bränderna i Sydamerika har flera orsaker, de är dels en följd av klimatförändringarna men också av skövlingen, menar Olle Forshed.  

– I Amazonas förra året fanns en tydlig koppling mellan avskogning och vilka områden som brann, säger han till SVT Nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV