Radar

Bra chans att hitta ”världens dyraste svamp”

Gula kantareller och goliatmusseroner, två av drygt hundra bra matsvampar som går att plocka i norden, enligt Svampguiden.

Rekordåret uteblev men det finns ändå betydligt mer goliatmusseroner än det gjort se senaste åren i svenska skogar.

För en månad sen pekade mycket på att det skulle bli ett rekordår för goliatmusseron, en svamp som växer i svenska skogar och är en dyr delikatess i Japan. Där kan den kosta 10 000 kronor kilot.

Med facit i hand står det klart att rekordåret kom av sig.

– Det kom för lite regn, men det är fortfarande mer av goliatmusseron än det varit de senaste åren. Hade det regnat mer hade det blivit ett rekordår, säger svampkonsulenten Per-Axel Karlsson.

Han har fått in mängder med rapporter från folk som hittar svampen.

– De hittar ganska mycket och i bra kvalitet.

På upploppet

Störst chans att hitta svampen är från Örnsköldsvik och norrut i landet.

– Den växer på magra tallhedar som är minst 70 år gamla och de är ganska ont om sådana söder om Örnsköldsvik, säger Per-Axel Karlsson.

I en vecka till, ungefär, är det säsong för att leta efter dyrgripen. Sedan minskar förekomsten av goliatmusseronen och det blir troligare att stöta på dubbelgångaren, kragmusseron.

– Det är inte en matsvamp, den kan man må ganska illa av om man äter den, säger Per-Axel Karlsson.

Fortfarande kantarellchans

En annan svamp som kan få ett bra år är Karl Johan. Säsongen började tidigt men många av svamparna var angripna av larver. Karl Johan har dock förmågan att komma igen två-tre gånger per säsong.

– Det ska komma 30 millimeter regn på onsdag, får vi regn så kan det bli ett bra år för Karl Johan. Mest här uppe i norr, men visst finns det förutsättningar även på vissa platser söderut, säger Per-Axel Karlsson.

Från de södra landskapen har det inkommit ganska få rapporter om svampläget och de som kommit in säger att det är ont om svamp i år.

Men hoppet är inte ute, oavsett var i landet man bor.

– Flera sorters musseroner börjar komma, det finns motaggsvamp, men det är också mest här uppe i norr. Är man intresserad av kantareller så finns det fortfarande möjligheter att hitta dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV