Radar

Tredje utomhusnatten för migranter på Lesbos

En liten pojke övar på att gå.

Tusentals asylsökande har tillbringat en tredje natt under bar himmel på grekiska Lesbos, sedan öns största migrantläger Moria har brunnit ned. På fredagsförmiddagen enades tio EU-länder om att ta emot sammanlagt runt 400 hemlösa barn från lägret.

– Vi har förlorat allting. Vi är övergivna, utan vare sig mat, vatten eller mediciner, säger syriska Fatma al-Hani, som med nöd och näppe lyckades få med sig sina id-handlingar innan lägret gick upp i rök.

Tyskland och Frankrike säger sig vara beredda att ta emot 100-150 barn vardera.

– Moria är en skarp påminnelse till oss alla om vad vi måste förändra i Europa, säger EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas.

Minderåriga evakuerade

Den gravida 21-åriga kongolesiskan Gaelle Koukanee, som sökt skugga under ett olivträd, vittnar om att polisen skjutit tårgas i samband med brandsläckningen.

– Här finns barn, gamla människor, funktionshindrade. Varför denna brist på medmänsklighet? frågar hon sig.

De minderåriga i Moria har evakuerats med flyg och blivit inhysta i anläggningar i norra Grekland, enligt regeringen i Aten.

Lokala myndigheter är starkt negativa till planerna på att bygga tillfälliga läger för de tusentals hemlösa flyktingarna och migranterna. I närheten av de ännu pyrande resterna av Moria har lokalbefolkningen satt upp vägspärrar för att förhindra det röjningsarbete som skulle krävas för att slå upp nya tält.

"Andra får bära bördan"

– Nu är det dags att stänga Moria för gott. Vi vill inte ha något nytt läger, och vi kommer att motsätta oss allt byggnadsarbete. Vi har tvingats leva med den här situationen i fem år, nu får andra bära bördan, säger den lokale ledaren Vangelis Violatzis.

Branden bröt ut i tisdags. Enligt den grekiske migrationsministern Notis Mitarachi anlades den av asylsökande som var missnöjda med de karantänsregler som infördes efter det att 35 personer testat positivt för covid-19.

På onsdagskvällen startade en ny brand, som ytterligare förvärrade krisen i det överfulla lägret.

Den norska regeringen har meddelat att man kommer att hämta 50 personer från Morialägret på den grekiska ön Lesbos, primärt barnfamiljer.

"Sverige borde bidra"

Rädda Barnen uppmanar den svenska regeringen att göra likadant.

– Det här är inte bara ett grekiskt problem, det är ett problem för hela Europa och vi måste hitta en gemensam lösning, säger Emil Grönwall, policyrådgivare på Rädda Barnen.

– Vi har uppmanat Sveriges regering att ta i den här frågan och att Sverige borde bidra genom att ta emot barn från lägren. Det är fruktansvärt att det har fått gå så här långt, säger han.

Även EU-kommissionen har upprepade gånger under det senaste året uppmanat medlemsländerna att ta emot främst ensamkommande unga från Moria, för att avlasta de grekiska myndigheterna.

Sverige hör till de länder som tidigare sagt nej, med hänvisning till juridiska skäl, och något nytt erbjudande har heller inte kommit.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger i en skriftlig kommentar till TT:

”Sverige har under lång tid tagit ett mycket stort ansvar när det gäller flyktingmottagande. Vad gäller en eventuell överföring av asylsökande från Grekland så är det Migrationsverket som fattar beslut och inte regeringen. När ansvar för en asylansökan kan övergå från en medlemsstat till en annan regleras i Dublinförordningen. Eftersom vi har självständiga myndigheter kan regeringen inte påverka hur Migrationsverket tillämpar dessa bestämmelser i enskilda fall”, säger Johansson.

Överfullt läger

Moria är ett av tiotals interneringsläger för flyktingar och migranter som uppförts i Grekland efter krishösten 2015. Lägret är dimensionerat för omkring 4 000 personer, men utanför den officiella delen är ytterligare mellan 8 000 och 12 000 personer bosatta i tält och enkla plåtskjul.

Lägret har i åratal fått kritik för undermåliga sanitära förhållanden.

Källa: AFP, TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV