Radar

Ojämlikhet och ojämställdhet ökar bland barn i pandemins fotspår

1,5 miljarder barn har drabbats av skolstängningar sedan utbrottet av coronapandemin, det har lett till att såväl ojämlikheten som ojämställdheten bland barn har ökat konstaterar Rädda Barnen i en ny rapport.

Barn i världen som hade en dålig situation redan innan coronapandemin slog till har fått det ännu sämre. Det konstaterar Rädda barnen i en ny undersökning som är den största i sitt slag. 

Rädda Barnen har frågat totalt 25 000 personer – 17 565 föräldrar eller vårdnadshavare och 8069 barn i åldern 11-17 år – i 37 olika länder om hur de har påverkats av pandemin. Resultatet visar bland annat att många har gått miste om sin utbildning. 1,5 miljarder barn har drabbats av skolstängningar och i undersökningen svarar 80 procent av barnen att de har lärt sig lite eller inget alls under den tid som skolan har varit stängd.

– En hel generation har drabbats hårt av pandemin. Nu behöver vi fokusera på att skydda de barn som vi hittills inte lyckats skydda. Utbildning är grundläggande för barns uppväxt och utveckling och vi måste säkerställa att barn inte halkar efter ännu mer i skolan, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen, i ett pressmeddelande. 

Fler flickor gör sysslor i hemmet

Även jämställdheten har försämrats. Två tredjedelar av de tillfrågade flickorna uppger att de gör mer hushållssysslor än tidigare och hälften tar hand om sina småsyskon i högre utsträckning. Dessutom har våld i hemmen fördubblats under pandemin. Mycket tyder på att en ökning av våld i hemmen även har skett i Sverige. I Rädda Barnens stödchatt för hedersrelaterat våld och förtryck har våld blivit ett av de vanligaste samtalsämnena, något som aldrig skett tidigare.

Undersökningen visar även att de barnfamiljer som redan befann sig i sociekonomisk utsatthet löper en större risk att förlora sin inkomst under pandemin. 93 procent av de som förlorat halva sin inkomst har svårt att få tillgång till hälso- och sjukvård. 

– Skillnaden mellan de som har och inte har ekonomiska resurser har blivit allt mer tydlig under pandemin. Att barn inte får tillgång till sjukvård och utbildning ökar klyftorna ytterligare och försämrar barns hälsa och utveckling, avslutar Helena Thybell.